A Windows 8 jóban lesz a mobilnettel

Windows 8 mobilinternetAlapjaiban dolgozta át a vezeték nélküli hálózati kapcsolatokat kezelő modult a Windows 8-ban a Microsoft. Ahogy az a fejlesztésnek szentelt hosszú posztból kiderül: a cél elsősorban a mobilinternetes kapcsolódás leegyszerűsítése volt.

Ennek egyik alapeleme, hogy az operációs rendszer integrálva tartalmaz egy olyan mobilinternet-drivert, amely külső meghajtó és kapcsolatkezelő szoftver telepítése nélkül biztosítja a mobilhálózathoz való kapcsolódást. A megoldás alapja a nemrég elfogadott Mobile Broadband Interface Model (MBIM) specifikáció, melyet a vállalat szerint egyre több modemgyártó támogat. A Windows 8 tehát ideális esetben a 3G/4G-modem – vagy integrált eszköz esetében a SIM – behelyezését követően néhány másodperccel csatlakozni fog a mobilinternetes hálózatra.

A rendszer automatikus beazonosítja, mely szolgáltatóhoz tartozik a SIM, annak beállításaival konfigurálja a hálózatot, ha van, letölti az operátor alkalmazását a Windows Store-ból, és a vezeték nélküli hálózati kapcsolatok között megjeleníti a logóját is. Abban az esetben, ha a felhasználónak nincs aktív mobilnetes csomagja, a Windows a „kapcsolódás” gombbal a szolgáltató weboldalára visz, ahol aztán lehet hozzáférést vásárolni.

A mobilinternet-kapcsolat neve alatt látható lesz az is, hogy megközelítőleg mennyi adatot forgalmazott a rendszer a kapcsolaton. Pontos adatot a szolgáltató appja adhat, már ha van neki: ez ugyancsak a kapcsolat neve alatt megjelenő „A csomag részletei” (View my account) linkre kattintva lesz elérhető.

A Windows 8 figyelembe veszi, hogy a mobilinternetes kapcsolatok általában adatforgalmi korlátosak, ezét igyekszik spórolni a sávszélességgel. Egyrészt a rendszer – az androidos okostelefonokhoz hasonlóan – mindig az ismert wifihálózatokat részesíti előnyben, azaz ha ilyeneket talál, azokra áll át; másrészt aktív mobilkapcsolatnál kikapcsolja az automatikus frissítés funkciót. A Windows 8 feladatkezelőjében részletesen nyomon lehet majd követni azt is, hogy egy-egy alkalmazás mennyi sávszélességet fogyasztott összesen és ebből mennyit a mobilinterneten.

A vállalat programozói csiszoltak a wifihálózatok kezelésén is. Készenléti állapotból való visszatérés után a wifikapcsolat jóval gyorsabban helyreáll majd, mint a Windows 7 esetében, nagyjából egy másodperc alatt. Az új modul támogatja a nyilvános hotspotok által gyakran használt hitelesítési eljárásokat is, így közvetlenül a hálózati kapcsolatkezelőből lehet majd ezekre fellépni, nem lesz szükség böngészőn keresztüli első azonosításra.

Szintén új, hogy a Windows 8-ban – megint: akárcsak az okostelefonokban – szoftveresen ki és be lehet majd kapcsolni az összes vezeték nélküli hálózati vezérlőt (Bluetooth, wifi, mobilnet), illetve át lehet váltani az ezek mindegyikét pihentető repülőgépes módba.

Azóta történt

Előzmények