Elhagyja a Microsoftot a világ egyik legjobb szoftvermérnöke


Ray Ozzie

Pletykaszinten már korábban is megszellőztették, de a cég tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy fontos lépés történt a Microsotnál: a Bill Gates azonos munkakörébe 2005-ben kinevezett szakember, a szoftverfejlesztés vezetője, Ray Ozzie lemond pozíciójáról.

A váltást Steve Ballmer, a vállalat vezérigazgatója jelentette be egy, a Microsoft alkalmazottainak is szóló nyílt levélben. Ebből kiderül, hogy Ozzie egy átmeneti, előre meg nem határozott hosszúságú időszakban még ellátja korábbi feladatait, valamint az is, hogy a cég egyelőre még nem foglalkozik azzal, hogy ki legyen a szakember utóda. A levélben ugyanakkor – igaz, meglehetősen körülményesen fogalmazva, a szakember eddigi munkáját kissé túlhangsúlyozva – az szerepel, hogy Ozzie a jövőben olyan területekkel foglalkozik majd, ahol a Microsoft is érdekelt, ahol nagy eredményeket várnak, nevezetesen a szórakoztatóipari fejlesztésekkel.

A vállalkozása, a Groove Networks felvásárlása után a redmondi céghez igazoló, az 1980-as években a Lotusnál a Symphony és a Lotus Notes kifejlesztését irányító Ray Ozzie igen fontos szerepet töltött be a Microsoftnál: gyakorlatilag neki köszönhető, hogy a korábban szinte kizárólag desktopközpontú cég elmozdult a hálózati megoldások, a cloud irányába (egyetlen példa: a Microsoft Azure), s ma már Ballmer minden második megszólalása a Microsoft felhőmegoldásait népszerűsíti – nem kis sikerrel, ugyanis a cég ilyen termékei igen népszerűek a nagyvállalati és a vállalkozói szektorban.

Arról még találgatások sem láttak napvilágot, hogy valójában mi van a döntés mögött: az IT-innováció egyik emblémájának tekinthető Ozzie elégedetlensége, esetleg az, hogy elvégzett munkája után új kihívásokat keres, vagy valami egyéb ok eredményezi azt, hogy elhagyja a világcéget.

Azóta történt

Előzmények