Hivatalosan is bejelentették a Microsoft-Yahoo! házasságot

Ahogy a már tegnap kiszivárgott hírek alapján várható volt, a Microsoft és a Yahoo! szerdán bejelentették, hogy az online hirdetési tevékenységüket illetően együttműködési megállapodást kötöttek. A szerződés lényege, hogy a Yahoo! átveszi a Microsoft keresőmotorját, a Binget, ennek ellenében felvállalják a prémium hirdetési piac menedzselését, a jövedelmeken pedig osztozik a két vállalat. Ezzel a Microsoft piacot vásárolt, a Yahoo! pedig jelentős bevételhez jut a jövőben, s a két cég reményét fejezte ki, hogy közösen a piacot uraló Google számottevő versenytársává tudnak felnőni.

A most megkötött szerződés 10 évre szól, s erre az időre a Microsoft megszerezte a Yahoo! keresőtechnológiájának licencét, melyet – elvileg – továbbfejlesztenek majd. Ugyanakkor, ahogy fentebb írtuk, a közös vállalkozásban a Bing lesz az elfogadott keresőmotor, bár lesznek olyan területek, ahol a Yahoo! a sajátját használja továbbra is. A reklámok értékesítését és a teljes hirdetési mechanizmust a Yahoo! fogja szervezni, de a cégek fenntartják a külön elszámolást, s mindkét helyen megmarad a hirdetési üzletág.

A Yahoo! saját oldalain generált hirdetési jövedelmek 88 százalékét garantálja a Microsoft partnerének az első öt évben, s nem kérik a korábbi szerződések felbontását vagy módosítását. A megállapodás nem érinti a cégek egyéb internetes vállalkozásait – e-mail, azonnali üzenetküldő szolgáltatások stb, s nem általános érvényű, csak a kereséssel kapcsolatos reklámok esetében alkalmazandó. Az átállásra 3-6 hónapot szánnak, kivéve a Yahoo! Panama nevű hirdetési technológiájának lecserélését a Microsoft AdCenter technológiájára, itt 12 hónap a türelmi idő. Némi személyzeti átfedés is lesz, Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója azt jelentette be, hogy több Yahoo!-mérnököt átvesznek vállalatához, ugyanakkor ma még nem ismert mértékben elbocsátanak dolgozókat a Yahoo! érintett részlegeitől.

A két cég összességében optimistán nyilatkozott a szerződés után: mindketten a jövedelmek emelkedését, a piaci pozíció erősödését várják a közeljövőben.

Azóta történt

Előzmények