Lemondott a Yahoo! vezére

A Yahoo! igazgatótanácsa tegnap közleményben tudatta, hogy Jerry Yang, a vállalat elnök-vezérigazgatója lemond tisztségéről, s korábbi pozíciójában dolgozik tovább.

A 40 éves szakember – aki egyébként a Yahoo! egyik alapítója is: 1995-ben egyetemi évfolyamtársával, David Filóval hozták létre a vállalkozást – a megrendült piaci helyzetű cég vezetését 2007 júniusában vette át, ám azóta folyamatosan veszített népszerűségéből, leginkább annak köszönhetően, hogy a visszautasította a Microsoft 47 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. Sok részvényes azóta már kifejezetten elégedetlen volt a vezető munkájával, aki körömszakadtáig igyekezett ellenállni a Microsoft újra és újra megismételt akvizíciós javaslatainak, s inkább a Google felé tájékozódott.

A két keresőcég kötött is egy reklámszerződést, ám ezt a versenytörvényekre hivatkozva az amerikai igazságügyi minisztérium nem hagyta jóvá, így ez a mentőöv sem került a Yahoo! vezetőinek kezébe. A minisztériumi döntés után a cég részvényeinek értéke meredeken zuhanni kezdett, s ekkor – nem kis meglepetésre – Jerry Yang bejelentette, hogy mégis csak eladnák a vállalatot a Microsoftnak, ha jelentkeznének. Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója viszont határozottan kijelentette, hogy ez a hajó már elment, nem érdekli őket a Yahoo!. (A Microsoft az év elején darabonként 33 dolláros áron vásárolta volna meg a részvényeket, melyek a hétfői záráskor 10,63 dollárt értek.)

Ezek után már várható volt Yang lemondása, mely természetesen diplomatikus módon zajlott le: Roy Bostock, a Yahoo! elnöke megköszönte a vezérigazgató munkáját, s kijelentette szakértelmére a továbbiakban is számítanak. Az új vezérigazgató személyét illető találgatások mellett a legtöbb szakértő (és részvényes) most azt várja, hogy a Yang személyével mélységesen elégedetlen Microsoft vajon egy új vezetőnek megismétli-e felvásárlási ajánlatát.

Azóta történt

Előzmények