Masszív elbocsátásokra készül az Intel

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini jövő kedden várhatóan komoly karcsúsítást jelent be, amely több mint 10 000 dolgozó leépítésével jár – értesült CNET News.com. Több kiábrándító negyedév után a csipgyártó óriásvállalat idén áprilisban fogott hozzá egy 90 naposra tervezett átvilágításhoz, amelynek célja a hatékonyság javításához szükséges lépések feltárása. A céghez közel álló források szerint Otellini kedden ismerteti a vizsgálatból következő intézkedéseket, köztük az elbocsátásokat is. Az Intel körülbelül 100 000 dolgozót foglalkoztat világszerte, a leépítések így az alkalmazottak 10 százalékát érintik majd.

Az informatikai lap forrása szerint elsősorban marketingesek kerülnek lapátra, mivel az összehasonlító vizsgálatok során kiderült: a vállalatnál a marketinges alkalmazottak aránya az értékesítésben dolgozókhoz képest túl magas. Ennek lehetett az előszele az a júliusban bejelentett felsővezetői átszervezés, amelynek részeként az értékesítési és marketingposztokokat egy ember, a vezérigazgatói székre is esélyesnek tartott Sean Maloney vette át, a korábbi vezetőket, Anand Chandrasekhert és Eric Kimet pedig más posztra nevezték ki. A Samsungtól 2004-ben leigazolt Kim elmozdítása különösen meglepő volt, és a marketingzseninek tartott szakember stratégiájának kudarcát jelzi. A szakma az ő nevéhez köti a dél-koreai óriásvállalat globális márkává emelését, a feladata az Intelnél is az lett volna, hogy közelebb hozza az emberekhez a korábban mérnökök elefántcsonttornyának tartott vállalatot.

Az Intel egyelőre nem kommentálta az elbocsátásról szóló értesüléseket. Chuck Mulloy szóvivő a CNET-nek csupán annyit mondott, hogy a átvilágítás eredményeit – ahogy azt korábban ígérték – szeptember vége előtt nyilvánosságra hozzák. Részleteket azonban ezekről nem árult el.

Április óta az Intel már több intézkedést is tett a működés racionalizálása érdekében. Elsőként eladta kommunikációs és alkalmazásprocesszorokat gyártó részlegét, majd 1000 vezető elbocsátását jelentette be, augusztus elején pedig megszabadult média- és jelfeldolgozó csipeket és szoftvereket fejlesztő üzletágától.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények