Mínuszban a chipipar

A gazdasági világválság a félvezetőipart is visszahúzza. A Gartner tegnap publikált számai szerint az iparág az idei első negyedévben markánsan gyengébben teljesített, mint egy évvel korábban: a gyártók összesített árbevétele a 2008 első három hónapjában regisztrált 65,5 milliárd dollárról 31 százalékkal, 45,2 milliárd dollárra zuhant. A piackutató szerint a mélypontot az év derekán éri el a chipipar, míg a tartós növekedésre egészen 2010 második trimeszteréig kell várni.

A Gartner most azt jósolja, hogy az idén chipforgalom 194,5 milliárd dollár lesz, 24,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A piackutató elemzői négy hónapja még csak 16,3 százalékos zsugorodással számoltak, ám azóta többször is revideálták a prognózist. A chipiparban ilyen recesszióra 2001 óta nem volt példa: a dotkomlufi kipukkanásának évében az iparág forgalma 32,5 százalékot zuhant.

Paul Middleton, a Gartner elemzője a számokat kommentálva elmondta, hogy a PC-k és mobiltelefonok iránti kereslet csökkenése nagyban hozzájárul a félvezetőipar bevételeinek meredek visszaeséséhez. E termékek felelősek a chipek forgalmának egyharmadáért. A szakértő szerint a számítógéppiac már most elérte a mélypontot, de a mobiltelefon-szegmens csak a harmadik negyedévben jut el ide – ez pedig az ipar egész éves teljesítményére kihat.

Azóta történt

  • Májusban IDC adattárolási roadshow Budapesten

    A rendezvényen szakértők és felhasználók beszélnek az adattárolás lehetőségeiről és jövőjéről a mostoha gazdasági környezetben.

  • Nem fogynak a chipek

    Az idén jut el a mélypontra a félvezetőipar, jövőre már ismét lassú növekedés várható. A tavalyi szintet még évekig nem éri el a forgalom.

  • Éledezik a chipipar

    Harmadik hónapja tapasztalható szekvenciális növekedés az iparágban.

  • Gyógyul a chipipar

    A Gartner szerint az idén sem lesz olyan meredek visszaesés, mint várták, jövőre pedig megindul a növekedés.

Előzmények