Nem fogynak a chipek

Az idén 21,3 százalékkal esik vissza a chipipar globális árbevétele – jósolja szokásos év közepi előrejelzésében az amerikai félvezetőgyártókat tömörítő Semiconductor Industry Association (SIA). A szakmai szervezet varázsgömbje szerint a tavalyi 248,6 milliárd dollár után 2009-ben a gyártók forgalma 195,6 milliárd dollárra (kurrens árfolyamon 40 412 milliárd forintra) csökken. Ez lesz a mélypont, ahonnan az iparág jövőre már – ha lassan is, de – felfelé kapaszkodik majd. 2010-ben a globális forgalom 6,5 százalékkal, 208,3, 2011-ben pedig további 6,5 százalékkal, 221,9 milliárd dollárra emelkedik – prognosztizálják most.

A szervezet szerint mérsékelt optimizmusra adhat okot, hogy áprilisban a chipipar jobban teljesített az amúgy szerény várakozásoknál. A második negyedév első hónapjában a forgalom szekvenciálisan 6,5 százalékkal, 15,6 milliárd dollárra nőtt (éves összehasonlításban a csökkenés még így is meredek, 25 százalékos volt). George Scalise SIA-elnök a számokat kommentálva elmondta, hogy a félvezetőipar egyik elsődleges felvevőpiacának számító PC-piac egészségesebben kezdett és a mobiltelefonok is jobban fogytak a vártnál. Emiatt az elemzők az előbbi szegmensben 12 helyett csak 6, az utóbbiban 15 helyett csak 7 százalékos darabszám szerinti forgalomcsökkenést várnak az idén. „A PC-k és a mobilok adják a chipfogyasztás közel 60 százalékát” – mondta Scalise.

Február végén a Gartner hasonló forgatókönyvet vázolt fel. A piackutató szerint a pénzügyi világválság mellékhatásaként az iparág árbevétele 2009-ben 24,1 százalékkal, 194,5 milliárd dollárra esik vissza, majd jövőre már ismét növekedési pályára áll az ipar, de egészen 2012-ig nem éri el a forgalom a 2008-as szintet.

Tavaly 2001 óta először fordult elő, hogy a chipipar árbevétele csökkent a megelőző évhez képest, a visszaesés 2,8 százalékos volt.

Azóta történt

Előzmények

  • Szoftvercéget vesz az Intel

    Nagy lehetőséget lát a beágyazott rendszerek és a hordozható eszközök piacán a chipgyártó. A lehetőség kihasználásához szoftver is kell.

  • Tovább gyengélkedik az AMD

    A válság előtt sem ment jól a chipgyártónak, amely folyamatosan meredek veszteségeket kénytelen elkönyvelni. Rövid távon nem várnak javulást.

  • Mínuszban a chipipar

    Az idei első negyedévben 31 százalékkal volt kevesebb a gyártók forgalma, mint egy éve.

  • Mélyponton a chipipar

    Történelmi visszaesést vár az idei évre a Gartner. A talpon maradt memóriagyártók viszont valamelyest fellélegezhetnek a második félévben.