Hivatalos: belép a mobilpiacra az Intel

Megalapozottnak bizonyultak az elmúlt hetek pletykái: az Intel ma hivatalosan bejelentette, hogy felvásárolja az Infineon Technologies AG mobiltelefonokban használt chipeket fejlesztő üzletágát. Az amerikai chipgyártó mamutvállalat körülbelül 1,4 milliárd dollár készpénzt fizet a divízióért, amely az akvizíció 2011 elejére várt lezárását követően önálló leányvállalatként működik tovább, fennakadás nélkül szolgálva ki a jelenlegi ügyfeleit – közölték.

Az Infineon wireless-részlege mobilhálózati kapcsolatot biztosító baseband chipeket és rádiófrekvenciás áramköröket fejleszt és gyárt, illetve ezekre alapozva komplett platformot kínál. Ügyfelei között megtalálhatók a legnagyobb mobiltelefongyártók, többek között a Nokia, a Samsung, az LG és az Apple is. Az Infineon e piacon azonban csupán az ötödik legnagyobb gyártó, messze lemaradva a Qualcomm, a Texas Instruments és a Broadcom mögött, az e termékkörből származó árbevétele az idei üzleti évben várhatóan 1,26 milliárd euró lesz. A részleg a német cég teljes forgalmának nagyjából 30 százalékát adja.

Az üzletág éveken át veszteséges volt, de a 2008-ban kinevezett új vezérigazgató, Peter Bauer irányítása alatt ismét nyereségessé vált. Bauer egyébként korábban úgy nyilatkozott: elégedettek a részleg teljesítményével, és nincs okuk eladni azt.

Az Intel a felvásárlástól azt reméli, hogy egyrészt teljes vezeték nélküli kommunikációs termékskálát tud majd kínálni a wifitől kezdve a 3G-n át egészen az LTE-ig, másrészt pedig saját x86-os platformját ezekkel összecsomagolva meg tudja majd vetni a lábát a mobiltelefonok gyorsan bővülő piacán – ezzel önerejéből évek óta sikertelenül próbálkozott. Szakértők szerint az akvizícióval az Intel azonnal jelentős szereplővé válik a mobilpiacon, és ezzel legalább 3-4 évnyi kutatás-fejlesztést takaríthat meg. Az Infineon azt hangsúlyozta, hogy az ügylet révén jobban tudja majd fókuszálni a tevékenységét a három megmaradt fő szegmensre (gépjármű-, ipari és biztonsági elektronika).

Az Intel az idén nyáron több jelentős akvizíciót hajtott végre. A vállalat a hónap elején közölte, hogy megveszi a Texas Instruments kábelmodemes üzletágát, illetve hogy 7,68 milliárd dollárért felvásárolja az IT-biztonsági szoftvereket gyártó McAfee-t. Ez utóbbi a cég történetének legnagyobb értékű felvásárlása.

Azóta történt

Előzmények