Brüsszel rászáll a kínai modemgyártókra

Újabb vizsgálatot indíthat a kínai mobilmodemgyártók ellen az Európai Bizottság (EB), miután a leuveni székhelyű Option NV új panasszal élt Brüsszelnél – írja az IDG News. A mobilinternetes hálózatot használó berendezéseket, 3G-s modemeket és kapcsolódó szoftvereket gyártó belga vállalat, mely a Nokia visszavonulását követően az egyedüli talpon maradt európai versenyző ezen a piacon, először idén júniusban tett panaszt: akkor azzal vádolta meg a Huaweit és a ZTE-t, hogy azok dömpingáron, a gyártási költségeknél olcsóbban forgalmazták termékeiket az európai közösség piacán – ebben az ügyben a hatóság azóta már vizsgálódik.

A Berg Insight piackutató adatai szerint Európában a mobiltelefonokba integrálható, valamint önálló, USB-csatlakozós modemek piacán a Huawei termékei a legelterjedtebbek, a kínai gyártó részesedését 61 százalék körülre taksálják a szegmensben, a második legnagyobb szereplő pedig a 29 százalékos piacrészt felmutató, ugyancsak kínai ZTE. A vezeték nélküli modemek átlagára az elmúlt három évben 120 euróról 30 euróra esett.

Az Option most azt állítja: a kínai gyártóknak – közvetlenül vagy az állami tulajdonú pénzintézeteken keresztül – versenyellenes módon nyújt pénzügyi támogatást Peking. A panasz szerint a Huawei például olyan összegű hitelhez jutott, amely „messze nem tekinthető szabályszerűnek”, és ezzel jogtalan versenyelőnyre tett szert. A szubvenciók és a cégek értékesítési gyakorlata az uniós törvényekbe ütközik – állítják.

Az EB kereskedelmi főigazgatósága még nem döntött arról, hogy az újabb panasz ügyében is hivatalos vizsgálatot indít-e.

Azóta történt

Előzmények