Mohammed miatt török hackerek támadják a svéd weboldalakat


Az alap: a rondellhund (körforgalmi kutya)

Török hackerek az elmúlt héten több mint ötezer svéd weboldal ellen indítottak támadást, s ezek egy része mögött minden bizonnyal olyanok állnak, akiket felháborított az, hogy egy svéd újság egyik karikatúrája egy kutya testére helyezte Mohammed fejét – adja hírül az AP hírügynökség.

Az ötezerből körülbelül 1600 oldal a Proinet szolgáltató szerverein található, 3800 pedig egy másik társaságén – nyilatkozta vasárnap Kjetil Jensen, a Proinet szóvivője, aki elmondta, hogy a hackerek egy török hálózaton működtek, s onnan cserélték le az eredeti oldalakat a saját üzeneteikre, például egy gyerekeknek szóló rajzfilmes honlapon is.

A svéd Nerikes Allehanda augusztus 19-ei számában hozta le Lars Vilks karikaturista rajzát, mely kutyatesttel ábrázolja Mohammedet, az iszlám törvények szerint viszont a próféta ábrázolása általánosságban tilos, emellett a kutyát tisztátalannak tartják. A svédországi muszlim közösségek által elindított tiltakozás hamarosan átterjedt több iszlám országra is, s végül Abu Omar al-Baghdadi iraki felkelő vezér 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a svéd rajzoló fejére.

A svéd weboldalak elleni, Törökországból indított támadások már három hete folynak nagy intenzitással, s ezek egy részénél biztosra vehető, hogy a karikatúra miatt kezdeményezték őket – nyilatkozta a sajtónak Stefan Grinneby, a Sitic, az internetes támadásokkal foglalkozó svéd központ szakembere.

Vilks egyébként egyáltalán nem ijedt meg a fenyegetéstől – igaz, a svéd állam gondosan biztosítja őrizetét –, sőt, üzletté alakítja a történteket, mivel bejelentése szerint egy musicalt kívánnak létrehozni, melyben az iráni elnök, a svéd miniszterelnök és al-Kaida terroristák is szerepelnek majd.

Azóta történt

Előzmények