Bővíti a Firefox OS támogatását a Deutsche Telekom


Fire E

A Deutsche Telekom bejelentette, hogy tovább bővíti a Firefox OS projekthez kapcsolódó kínálatát. A vállalat hamarosan Firefox operációs rendszerrel ellátott okostelefonokat vezet be Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Macedóniában és Montenegróban. 2014 nyaráig két új készülék is a polcokra kerül; ezek az ALCATEL ONETOUCH FIRE C és az ALCATEL ONETOUCH FIRE E lesznek. Emellett a Deutsche Telekom a Mozilla Alapítvánnyal szoros együttműködésben kifejlesztette a „Future of Mobile Privacy” funkciókat, amelyek segítségével a felhasználók világosan és egyszerűen védhetik meg saját személyes adataikat.

Nemzetközi bevezetés

A lengyelországi, magyarországi és görögországi, valamint a congstar másodmárka általi németországi bevezetést követően a Deutsche Telekom 2014 második negyedévének végéig Horvátország, a Cseh Köztársaság, Macedónia és Montenegró piacain is meg kíván jelenni Firefox OS készülékekkel. „Az európai piacainkon zajló folyamatos bevezetés kézzelfogható bizonyítéka annak a szándékunknak, hogy a Firefox OS és a Mozilla erősítésével valamennyi ügyfelünket egy nyílt operációs rendszerhez juttassuk” – mondta Thomas Kiessling, a Deutsche Telekom termékekért és innovációért felelős vezetője. „Az pedig, hogy egy még kedvezőbb árú készülék mellett egy magasabb kategóriájú modellt is bevezetünk, azt is jelzi, hogy több piaci szegmenset is célba veszünk.”

Új készülékek

A Deutsche Telekom két olyan új készülékkel jelenik meg a piacon, amelyek a nyolc országos szolgáltató által is alkalmazott Firefox operációs rendszerrel működnek. A készülékek 2014 nyaráig kerülnek piacra. Az ALCATEL ONETOUCH FIRE E kompakt készülék 7,9 mm vastag, polírozott metál felülettel. A 4,5 colos IPS kijelző mögött egy 1,3 Ghz-es kétmagos processzor dolgozik. Az 5 megapixeles kamera mellett automatikus élességállítás és LED-es vaku segíti a felhasználót. A skála másik végén az ALCATEL ONETOUCH FIRE C található – ez megfelel a projekt eredeti szemléletének, mivel azokat az árérzékenyebb vevőket célozza meg, akik egyszerűen egy valamennyi alapfunkcióval ellátott telefont keresnek. Ebben a készülékben egy 3,5 colos kapacitív érintőképernyőt és egy 2 megapixeles kamerát találunk.

A mobil adatvédelem jövője

A Mozillával szoros együttműködésben a Deutsche Telekom három olyan felhasználóbarát funkciót fejlesztett ki, amelyek az adatvédelmet hozzák közelebb a vásárlókhoz. „Vendég” üzemmódban a felhasználó elrejtheti személyes adatait – a hívás- és böngészési előzményekkel, valamint a címjegyzékkel együtt –, ha telefonját másokkal is megosztja. Az aktuális helyzet elfedésével meghatározható, hogy egy adott alkalmazás milyen pontossággal állapítsa meg helyzetünket; egy időjárás-alkalmazásnak például nem kell tudnia, hogy pontosan milyen utcában vagyunk, míg egy navigációs alkalmazásnak igen.

A „Find My Phone” (Találd meg a telefonomat) funkció segítségével a felhasználó meghatározhatja okostelefonja helyét, és törölheti róla valamennyi adatát, amennyiben azt elvesztette vagy ellopták. Más hasonló megoldásoktól eltérően ez a funkció nem igényli a készülék központi nyilvántartását.

A cég adatvédelmi elvei (bizalom, átláthatóság, felelősség és megelőzés), illetve a Future of Mobile Privacy (a mobil adatvédelem jövője) koncepció részét képező egyéb funkciók a következő Firefox OS szoftverkiadásoknál és verzióknál kerülnek bevezetésre.

Azóta történt

  • A Firefox OS tananyag lett magyar egyetemeken

    Több hazai felsőoktatási intézményben van lehetőség a Firefox OS-t megismerni. Van, ahol kreditért felvehető tantárgyat indítottak 2014 tavaszi félévére, és van, ahol választható diplomamunka-téma lett az új mobilplatform.

Előzmények

  • Firefox OS kisokos

    Érdemes áttekinteni a Firefox OS-szel kapcsolatos fejlesztői bemutatókat és cikkeket, amelyeknek hamarosan mindenki hasznát veheti.