A Firefox OS tananyag lett magyar egyetemeken

Pár hete, 2014. február 12-én elindult az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar hallgatói számára felvehető „Mobilalkalmazás-fejlesztés Firefox OS platformon”  szabadon választható gyakorlati kurzus, amely az új mobilplatform ígéretének megfelelően a meglévő korszerű HTML5, CSS3, JavaScript oktatásának tematikájára alapul. A gondosan összeállított tananyag elsajátítását nem csak az egyetem által biztosított számítógépekre telepített – böngészőből futtatható – Firefox OS Simulator segíti, hanem a diákok az oktatási félév során a Mozilla és a Telenor jóvoltából a GeeksPhone cég fejlesztői készülékein is kipróbálhatják a fejlesztés alatt álló alkalmazásokat.

A tananyag kidolgozásában Karóczkai Krisztián vett részt a Neumann János Informatikai Kar oldaláról – ő tagja volt a tavaly novemberi Magyarországi Web Konferencia 2013 rendezvény szervezőbizottságának is –, aki vállalta, hogy a meglévő modern webes technológiákat tárgyaló oktatási anyagot átalakítja Firefox OS oktatási anyaggá. Az Óbudai Egyetem felkarolta a kezdeményezést, és a Mozilla hazai aktivistáival együttműködésben létrejöhetett ez az igen modern kurzus: „Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara az elmúlt 1,5-2 évben meglévő webes képzéseinek tartalmát folyamatosan aktualizálta, és lehetőséget biztosított olyan új választható tantárgyak indítására, mint például a HTML5, szabványos Java portálok a gyakorlatban. A hallgatók visszajelzései igazolták az egyetem törekvéseit, ennek a területnek az ismerete egyre inkább szükséges része a piacképes informatikai ismereteknek. Ezekből a visszajelzésekből és a már több éve népszerű androidos képzés sikereiből egyértelmű volt, hogy a Firefox OS is a képzés szerves részét fogja képezni az Óbudai Egyetemen, mivel ez a környezet maga a web és a mobilitás. Örülünk hogy a platform megalkotójával, a Mozillával az elsők között indíthatunk ilyen képzést az országban” – nyilatkozta Karóczkai Krisztián.

Már fejlesztenek

A Firefox OS szakít a többi mobil platformról ismert vastagkliens-alapú alkalmazásfejlesztési megoldásokkal. A nehezen átlátható erőforrás-igényes klienskörnyezet helyett egy vékony, webes réteget épített a Mozilla a telefonjaiba. Ebben a webes rétegben egy Firefox böngésző segítségével futnak az alkalmazások a mobiltelefonon. Így az alkalmazások fejlesztése közben elsajátított ismereteket később a mobilplatformon kívül a webes világban is alkalmazhatják a kurzus hallgatói.

Pár hét alatt több, a diákok által készített alkalmazás került fel a Firefox Marketplace-re, ezer feletti letöltési számmal hirdetve az Óbudai Egyetem diákjainak magas színvonalú munkáját. Az egyetem távlati célja, hogy saját alkalmazáspolccal legyen jelen a Firefox piacterén, ahol a képzés során elkészült alkalmazások elérhetők lennének.

Az alkalmazásokról és a fejlesztés menetéről részleteket a tavaszi Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) konferencián is meg lehet tudni, ahol a tantárgy hallgatói több alkalmazással is részt vesznek. A hallgatóknak továbbá lehetőségük van külső konzulens választására az intézmény és az EPAM Systems partneri kapcsolata alapján.

A Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Informatika Tanszékén, Szegeden az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszéken keresztül van lehetőségük a hallgatóknak, hogy diplomamunka-témát válasszanak Firefox OS-re. Mind a két vidéki kar rendelkezik a fejlesztést és kutatást segítő GeeksPhone fejlesztői készülékekkel.

Azóta történt

  • Beszámoló az idei első Okostelefon Akadémiáról

    A Firefox OS úgy is sokakat vonzott, hogy a közösség tagjai most nem tudtak igazán nagy újdonságokat bemutatni.

  • A Firefox OS-ről mindenkinek

    A Pentaschool oktatási központ és a Mozilla hazai közössége a platform megismertetésére ingyenes szakmai konferenciát rendez. És lesz Hackerspace is a Firefox OS-ben járatos fejlesztőknek.

  • Firefox OS fejlesztői események a héten

    Csütörtökön a Frontend Meetup Budapest mutatja be a Firefox OS háza táján történteket, szombaton a Firefox OS szakmai nap lesz, és a rutinos fejlesztők a Hackerspace rendezvényen dolgozhatnak együtt.

Előzmények