886 millió dolláros támogatást kap a SpaceX a műholdas internethálózatára

Az FCC egy 9,2 milliárd dolláros alapból 886 millió dollárt ítélt oda Elon Musk vállalatának, a SpaceX pedig továbbra is nagy erőkkel fejleszti a műholdalapú internetszolgáltatását.

Az Egyesült Államok távközlési felügyeletete, az FCC egy 9,2 milliárd dolláros tőkealapot hozott létre arra a célra, hogy segítse az olyan internetszolgáltató cégeket, amelyek Amerikában a félreeső területek lefedettségét növelnék.

Most kihirdették, hogy melyik vállalat mekkora támogatásban részesül, a legnagyobb nyertes pedig Elon Musk cége, a SpaceX lett: a SpaceX 886 millió dolláros támogatást kap a Starlink műholdalapú internetszolgáltatásához a következő 10 év során.

A Starlink egy komplett műholdhálózat, amit a SpaceX a Föld körül, alacsony magasságban üzemeltet. A tervezett 12 ezer műholdból közel ezret már korábban fellőttek, Elon Musk szerint úgy 800-ra volt szükség ahhoz, hogy érdemben működjön is a rendszer. A béta jellegű szolgáltatást októberben el is indították, azt megelőzően pedig egy privát béta formájában zajlottak a tesztek (nyár óta).

Az alapból egyébként 1,3 milliárd dollárt kap az LTD Broadband, 1,2 milliárd dollárt a Charter Communications, továbbá 1,1 milliárdot a Rural Electric Cooperative Consortium.

A szakemberek szerint ezek a fejlesztések azért nagyon fontosak, mert csak Amerikában 24-163 millió ember (ez a tág becslés) nem fér hozzá Amerikában szélessávú internetkapcsolathoz. A digitális szakadék áthidalására a várakozások szerint a következő, Joe Biden vezette amerikai kormány több állami forrást szeretne fordítani 2021-ben.

A SpaceX pedig minden bizonnyal globális szolgáltatássá teszi majd idővel a Starlinket, amint erre lesz kapacitása.

Azóta történt

Előzmények