Civileket visz az űrbe a SpaceX

Még idén négy civilt visznek fel az űrbe, a bevételek egy részét a Szent Jude Gyermekkutató Kórház kapja.

A SpaceX nemrég arról adott hírt, hogy még az idei évben felvisz a világűrbe négy magánembert az egyik Crew Dragonján.

A vállalat a küldetésnek az Inspiration4 nevet adta, és ez lesz a világ első teljesen civil jellegű küldetése. Valamikor az utolsó negyedévben kerítenek sort rá, a kilövés a Kennedy Űrközpontban lesz.

A küldetés parancsnoka a Shift4 Payments alapító-ügyvezetője, Jared Isaacman. A célok egyike az, hogy pénzt gyűjtsenek a Szent Jude Gyermekkutató Kórház számára. A három férőhelyből kettőt ajánlott fel a nyilvánosság számára Isaacman, ezeket a kórháznak való adakozással lehet elnyerni. Vagy pedig azzal, ha valaki indít egy Shift4Shopot, és megosztja a történetét a közösségi médiában. A negyedik helyet pedig a gyermekkórház nagykövete kapja.

A több napos utazás előtt a SpaceX készíti fel egy kiképzés során a civileket, többek között a vészhelyzetekre is.

A SpaceX-nek nem ez egyébként az első magánküldetése: az egyiket már tavaly márciusban bejelentették, de arra elvileg csak 2022 elején kerítenek sort. Az Axiom-küldetés keretében felvisznek majd a világűrbe három kereskedelmi űrhajóst (űrturistát) egy 10 napos utazásra, a Nemzetközi Űrállomásra (8 napot lesznek ott), fejenként 55 millió dollárért. Őket viszont egy hivatásos, korábbi NASA-űrhajós kíséri el. Tom Cruise és Doug Liman pedig mégsem lesznek az utasok között, ők csak 1-2 évvel később kapnak majd hasonló lehetőséget (az utascserék okairól nincs hír). 2023-ban pedig egy japán milliárdost visznek el egy Hold körüli útra a #dearMoon projekt keretében.

Azóta történt

Előzmények