A Viasat megtámadta Musk műholdas internetét

Bár számtalan kritika érte már a Starlinket, jelen esetben az egyik fő konkurens kifogásai inkább tűnnek piaci küzdelemnek.

A műholdas távközlés egyik vezető vállalata, a mind a katonai, mind a polgári kereskedelmi szegmensben erős Viasat Inc. kérelemmel fordult az amerikai távközlési felügyelethez (Federal Communications Commission - FCC), hogy vizsgálják felül a SpaceX Starlink működését környezetvédelmi szempontból.

A Viasat azt feltételezi, illetve állítja beadványában, hogy a Starlink sok ezer műholdja súlyos környezeti károkat okoz mind az űrben, mind a Földön, ezért szerintük az FCC-nek el kellene készítenie egy hatástanulmányt a rendszer működéséről.

Az ilyen hatástanulmányok elkészítése a National Environmental Policy Act (NEPA), a nemzeti környezetvédelmi stratégia és törvény alapján általában kötelező az USA-ban a távközlési szolgáltatások engedélyeztetési folyamata során is, ám az FCC még az 1980-as évek során egy alapos vizsgálat után arra jutott, hogy az egyes műholdaknak nincs számottevő környezeti hatásuk, lábnyomuk, így a műholdas szolgáltatásokat mentesítették az ilyen engedélyeztetés alól.

A Viasat viszont azt állítja, hogy az 1980-as évekhez képest jelentősen megváltozott a helyzet és a technológia: a Starlinknek már most 12 ezer műhold üzemeltetésére van engedélye, ráadásul még többet terveznek, ez viszont már komoly terheléssel, károkkal jár. Megemlítik ezen felül a gazdasági hatásokat, az esztétikai következményeket, az űrszemét mennyiségének tetemes növekedését (melyről szerintük a SpaceX kozmetikázott adatokat hoz nyilvánosságra), a csillagászatnak okozott károkat stb.

Elon Musk a Twitteren röviden reagált a beadványra: elismerte, hogy a Starlink működése tartalmaz kockázatokat - de csak a Viasat profitjára. (Eredetiben szó szerint: "Starlink “poses a hazard” to Viasat’s profits, more like it. Stop the sneaky moves, Charlie Ergen!".)

Azóta történt

Előzmények