Az eBay megtiltja a virtuális javak árverését


A világszerte oly népszerű online játékok közül az MMORPG típusú (massively multiplayer online role-playing game) szerepjátékok kapcsán már régen kialakult egyfajta kereskedelem, melynek keretében a virtuális világban megszerzett különféle javakat (virtuális pénz, fegyverek, képességek stb.) a játékosok a való világban valódi fizetőeszközre váltják. E széles körben elterjedt módszer segítségével nemcsak a fanatikus játékosok juthatnak az annyira vágyott eszközhöz vagy képességhez, hanem pénzszerzési módszernek sem utolsó, sokan szereztek már így kisebbfajta vagyont.

E tranzakciók egyik kedvelt terepe a legismertebb online aukciós weboldal, az eBay – volt. Az oldal működtetői ugyanis most bejelentették, hogy a jövőben tiltják a virtuális javakkal történő üzletelést. Hani Durzy, az eBay szóvivője a Slashdot-nak nyilatkozva elmondta, hogy a jövőben megszüntetik az ilyen típusú árveréseket, mert azok veszélyeztetik az egészséges piacot. Durzy az eBay szabályzatára hivatkozott, mely szerint annak, aki szellemi terméket bocsát áruba, rendelkeznie kell annak tulajdonjogával. Ezt az eBay vezetői úgy értelmezik, hogy a jelenlegi gyakorlatot a játékok gyártói jogaik csorbításának tekinthetik, hiszen egy harmadik fél jut haszonhoz az általuk fejlesztett tartalom segítségével. Egyelőre még elérhetőek az ilyen ajánlatok, de egy hónapon belül megszüntetik őket.

Az eBay a Second Life-ot viszont nem tette tiltólistára, ugyanis működtetői meggyőzték az aukciós oldalt, hogy ez a virtuális világ nem online játék terepe, semmiképpen sem lehet egy kategóriába sorolni mondjuk a World of Warcrafttal. S bár az eBay vezetői kétségeiknek adtak hangot – miszerint a Second Life mégis csak játék –, az innen érkező ajánlatokat – egyelőre – nem veszik le az oldalról.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények