Hamis navigációs szoftvereket találtak Esztergomban

A Nav N Go mai közleménye szerint a vámosok június 23-án Esztergomban három mobil- és számítástechnikai üzletben tartottak razziát, és mindegyik helyen büntetőeljárásokat kezdeményeztek szoftverhamisítás miatt. Az érintett programok jórészt a Nav N Go és a Microsoft termékei voltak.

A központi Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztály szakmai támogatásával végrehajtott ellenőrzés-sorozatban az esztergomi pénzügyőrök elsőként egy GSM-üzletet ellenőriztek. Az IPR Consulting tesztelői korábban meglátogatták az üzletet és megállapították, hogy tört Nav N Go szoftverekkel kínálnak eladásra navigációs készülékeket. Az ellenőrzés során az üzlet számítógépén és egyéb adathordozón számos crackelt Nav N Go szoftver került elő, ráadásul a telepített operációs rendszerrel és irodai szoftvercsomaggal sem tudott elszámolni az ellenőrzés alá vont cég. Mindezeken felül az üzlet raktárából nagy mennyiségben kerültek elő feltehetően hamisított mobiltelefon-alkatrészek.

Az alig pár percnyi sétára lévő másik GSM-üzlet alkalmazottai is kínáltak korábban Nav N Go szoftvereket a tesztvásárlóknak. A vámhivatal munkatársai ebben az üzletben több GPS-készüléket és SD-kártyát lefoglaltak a crackelt iGO 8 és egyéb Nav N Go termékek miatt. A szervizszámítógépen is számos illegális navigációs szoftvert tároltak, és ebben az üzletben sem tudtak elszámolni a telepített operációs rendszerekkel. A vámosok büntetőeljárást indítottak ebben az ügyben is, hiába érvelt azzal az üzemeltető, hogy a felhasználók készülékeiről készített „biztonsági másolatokról” van szó – a hatályos jogszabályok értelmében egy jogsértő szoftver öncélú birtoklása is bűncselekmény, meglétének indokától függetlenül.

A belváros egyik bevásárlóházánál lévő számítástechnikai üzlet számítógépeiről és szerveréről is kerültek elő tört Nav N Go szoftverek, ráadásul a Microsoft számos, jogsértő módon birtokolt termékét megtalálták a szerveren, felhasználási területek szerint csoportosítva. A pénzügyőrök ezen kívül több tucatnyi adathordozó lemezt is lefoglaltak, amelyek crackelt operációs rendszereket és irodai alkalmazásokat tartalmaztak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Azóta történt

Előzmények