Nem készül táblagépes kiadás az Ubuntuból

„Nem igaz, hogy készül az Ubuntuból táblagépekre szánt kiadás” – hűtötte le a múlt héten felröppent hír kiváltotta lelkesedést a népszerű Linux-disztribúciót fejlesztő cég alapítója. Mark Shuttleworth a Golem.de-nek adott interjújában elmondta: kollégája félreérthetően fogalmazott, „amiért elnézést kérek”.

Az Ubuntu fejlesztői egyáltalán nem dolgoznak tabletes verzión, csupán támogatják az „innovatív készülékeket” fejlesztő hardvergyártókat saját, Linux-alapú operációs rendszereik elkészítésében. „E gyártók átveszik az Ubuntu magját, a kernelt, az infrastruktúrarétegeket és néhány alkalmazást, majd a saját szoftverükkel összegyúrják ezeket” – mondta. Az ilyen rendszerek aztán számos újszerű eszközre kerülnek fel, például videostreamelő készülékekre és persze tabletekre is. „Tehát készülnek olyan táblagépek, amelyekben Ubuntu-komponensek találhatók, de ez nem az Ubuntu táblagépes kiadása” – hangsúlyozta a vállalatvezető.

Bár a táblagépek szegmensét izgalmasnak tartja, Shuttleworth szerint az eladott személyi számítógépek oroszlánrésze változatlanul „szétnyitható” gép, tehát notebook és netbook lesz, ezért a cég ezekre koncentrál. Kiemelt figyelmet fordítanak a netbookos kiadás új felhasználó felületének, a Unitynek a fejlesztésére, amely az Ubuntu alapítója szerint igazi áttörés lesz. A másik hangsúlyos terület a dualboot-környezetbe szánt Ubuntu Light, amely pedig egy gyorsan betöltődő, lecsupaszított verzió.

Azóta történt

  • Megjelent az openSUSE 11.3

    Az új kiadás nem hoz látványos újdonságokat: javult a netbooktámogatás és frissültek a komponensek.

  • Figyelni fognak ránk a számítógépek

    Jön a kontextusérzékeny vezérlés. Sőt az Intel szerint a jövőben a számítógépek nemcsak a felhasználó mozdulatait, de a szokásait, preferenciáit is figyelembe veszik majd.

  • Elkészült az Ubuntu 10.10

    Az új kiadásban egy új felhasználói felület és betűtípus is bemutatkozik. A csomag vasárnaptól lesz letölthető.

Előzmények

  • Készül az Ubuntu táblagépes kiadása

    A disztribúciót felügyelő szoftvercég szerint ez egy rendkívül izgalmas piac. Az első ubuntus tabletek 2011 tavaszán jelenhetnek meg.

  • Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

    Új arculattal és jó néhány új szolgáltatással, köztük integrált online zenebolttal jelentkezik a népszerű Linux-disztribúció friss kiadása.

  • Asztali gépeken is fut majd a MeeGo

    Az Intel és a Nokia operációs rendszerének lesz desktopkiadása is. Az OS végleges változata az év második felében készülhet el.

  • Teljesen megújul az Ubuntu

    A legnépszerűbb Linux-disztribúció új arculatot kapott. A brand átalakítása tudatosabb piacszerzési tervekre utal.