Készül az Ubuntu táblagépes kiadása

Apple ipadA Canonical elkészíti a legnépszerűbbnek számító Linux-disztribúció, az Ubuntu táblagépekre szabott változatát – árulta el tegnap a cég egyik vezetője. Ez a kiadás az asztali verzió „könnyített”, érintésvezérlésre kihegyezett mutációja lesz, az első ubuntus tabletek a jövő év első negyedévének végén kerülhetnek majd piacra.

Minderről – derük ki a PC World beszámolójából – Chris Kenyon, a Canonical OEM-üzletágának vezetője beszélt tegnap. A menedzser elmondta: a jelenleg legfrissebb Ubuntu, a 10.04 szerver-, asztali és netbookkiadásban érhető el, de a cégnek „szélesebb körűek és nagyralátóbbak az ambíciói”. Az érintésvezérlés és az eltérő képernyőméretek miatt a táblagépek alapvetően különböznek a PC-ktől. E szegmens esetében a fejlesztés fő csapásiránya egy olyan egyszerű felhasználó felület kialakítása lesz, amelyen a leggyakrabban használt alkalmazások gyorsan elérhetők; ezen túl a kijelzőn megjelenő billentyűzet és a multitouch-meghajtókkal való kompatibilitás kap kiemelt figyelmet.

„Ezeknek az eszközöknek a világa most egy rendkívül izgalmas terület, és mi nagyon optimisták vagyunk. Megemelem a kalapom az iPad fejlesztői előtt” – mondta Kenyon.

Aki hozzátette: a hardvergyártókkal is együttműködnek azért, hogy a rendszer gyorsabban és hosszú akkumulátoros üzemidőt garantálva működhessen ezeken az eszközökön. Többek között az ARM-architektúrájú processzorokat fejlesztő Freescale-lel, Texas Instrumentsszel és Marvell-lel is kooperálnak – árulta el.

A táblagépekre szánt verzió az Ubuntu következő kiadására, a jelenleg fejlesztés alatt lévő, Maverick Meerkat kódnevű 10.10-re épül majd. A tervek között szerepel az is, hogy a tabletes változatot összeolvasztják a netbookos verzióval Ubuntu Light néven. Ilyen nevet viselő kiadás ma is létezik, de az egy a Windows mellé telepíthető, gyorsan induló másodlagos rendszert takar.

A Canonicalnak már most is van online áruháza, az Ubuntu One Music Store, amelyben zeneszámokat lehet vásárolni. Arról, hogy tervezik-e ezt az Apple App Store mintájára kibővíteni a táblagépes kiadáshoz, Kenyan nem beszélt.

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a Fedora 13

    Majdnem pontosan a tervezett menetrend szerint, fél évvel a korábbi kiadás után megjött a frissítés.

  • A spamküldők szeretik a Linuxot?

    Egy statisztika annyit ér, amennyire az adatok elemzője ért a feltárt jelenségekhez.

  • Letölthető az Ubuntu 10.04 LTS

    Új arculattal és jó néhány új szolgáltatással, köztük integrált online zenebolttal jelentkezik a népszerű Linux-disztribúció friss kiadása.

  • Teljesen megújul az Ubuntu

    A legnépszerűbb Linux-disztribúció új arculatot kapott. A brand átalakítása tudatosabb piacszerzési tervekre utal.