Bevándorlók nélkül nagy bajban lenne a német ipar

A technológiai fejlesztésekre nagy gondot fordító Németországban egyre több magas szakképzettségű munkavállalóra lenne szükség, ám az úgynevezett „MINT” dolgozók (akik matematikai, informatikai, természettudományos, illetve technológiai jártassággal és képzettséggel rendelkeznek) sokkal kevesebben vannak, mint ahány ilyen álláshelyet teremtenek az innovatív projektek – írja friss riportjában az EurActiv európai hírportál.

A kölni gazdaságkutató intézet idei MINT-jelentése szerint Németországban csúcsra emelkedett a betöltetlen MINT-állások száma, több mint 137 ezer szakember hiányzik. Gazdasági szakértők úgy látják, hogy ennek legfőbb oka a korai teljes nyugdíj lehetősége (63 éves kortól), mivel így túl sokan lépnek ki az aktív gazdaságból.

Külföldről jön a segítség

Ez a helyzet akár katasztrofálissá is válhatna, ha nem érkeznének külföldről MINT-munkavállalók, akik száma két év alatt 11,3 százalékkal emelkedett, négyszer akkora mértékben, mint a németeké. A legtöbb szakképzett bevándorló Közép- és Kelet-Európából jön, leginkább Lengyelországból, Romániából és Bulgáriából – különösen azóta gyorsult fel a folyamat, mióta megnyíltak a munkaerőpiacok. Nagy számban érkeznek Németországba MINT-munkavállalók Spanyolországból is, az EU-n kívülről pedig India vezet.

A riport felhívja arra a figyelmet, hogy különösen nagy veszélyben vannak a kelet-németországi tartományok, mivel itt erős az idegengyűlölet, és a kevés képzett szakember a tartományok leszakadásához vezethet, hiszen míg nyugaton a MINT-munkavállalók 16 százaléka idősebb 55 évesnél, addig ez az arány keleten 20 százalék.

A gazdaságkutató jelentése megállapítja, hogy ha nem hoznak különösen bevándorlóbarát intézkedéseket, akkor a keleti országrész teljesen lemaradhat az innovatív területeken.

Azóta történt

Előzmények