A netbookok új lendületet adtak a PC-piacnak

A második negyedéves számok vártnál kedvezőbb alakulása miatt az IDC megemelte az idei és az azt követő három évre vonatkozó növekedési célszámait. A piackutató most úgy becsüli, hogy az idén 15,7 százalékkal, 311 millió darabra bővül a PC-piac – ennél márciusban még három százalékponttal lassabb növekedést prognosztizáltak. A bővülés egészen 2011-ig két számjegyű marad, mielőtt 2012-ben 10 százalék alá húzódik vissza. Ekkor – jósolják – világszerte 482 millió számítógép fogy majd.

A prognózis optimista revízióját az indokolta, hogy a notebookok és azon belül is az olcsóbb árkategóriába tartozó, kifejezetten kis méretű netbookok iránt igen élénk a kereslet. A második negyedévben Nyugat-Európában például 60 százalékkal több noteszgépet adtak el a gyártók, mint egy évvel korábban, és ez a lendület várhatóan kitart az év egészében. A notebookok népszerűségének köszönhetően a többi kontinensen is javultak a közeljövő kilátásai.

Mindez azt mutatja, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet és a magas energiaárak dacára is egészségesen nő a PC-piac. Az elemzők azért megjegyzik, hogy a netbookok terjedése az eladási átlagárat visszafogja, ezért a dollárban mért forgalom nem nő majd olyan mértékben, mint a volumen.

Azóta történt

Előzmények

  • Eladja a gyárait a Dell?

    Nem hatékony a hagyományos gyártási modell, ezért elektronikai gyártóknak adná át üzemeit a vállalat.

  • Rendkívül népszerű a Mac

    Soha ennyi számítógépet nem adott el az Apple egy negyedév alatt. De a számokat beárnyékolták a Jobs egészségi állapotával kapcsolatos találgatások.

  • Pörög a PC-piac

    A laptopok iránti nagy érdeklődés és a fejlődő országok a növekedés motorjai.