Eladja a gyárait a Dell?

Riválisai modelljének átvételével radikálisan át akarja szervezni gyártási tevékenységét a Dell – írta pénteki számában a Wall Street Journal. A gazdasági lap értesülései szerint a világ második legnagyobb PC-gyártója másfél éven belül szeretné szerződéses gyártócégeknek eladni gyártóüzemei java részét, a többit pedig bezárná, hogy javítsa működési hatékonyságát. A vevők valószínűleg a javarészt ázsiai központú nagy gyártók közül kerülnének ki, az átszervezés után ők készítenék a gépeket az amerikai vállalat számára. A versenytársak legtöbbje – köztük a Hewlett-Packard vagy az Apple – évek óta szerződéses partnerekkel gyártatja notebookjai és PC-i jelentős részét.

A Dell hagyományosan a direkt értékesítési modellre épített: csak a megrendelés beérkezése után fogott hozzá a gyártáshoz, nem tartott fenn raktárkészletet. Ez az ún. built-to-order gyártás azonban elsősorban az asztali számítógépek esetében működik hatékonyan, a ma a PC-piac húzótermékének számító notebookok esetében kevésbé gazdaságos. Új helyzetet teremtett az is, hogy a vállalat – javarészt éppen a noteszgépek miatt, melyeket az emberek szívesebben vásárolnak boltban – feladta a direkt értékesítés kizárólagosságát is, és kiskereskedelmi áruházláncokban is elkezdte árulni számítógépeit.

A gyáreladás szerves része lehet a Dell átszervezésének, melyhez a számítógépgyártó irányítását tavaly januárban újra magához ragadó Michael Dell fogott hozzá a 2006-os mélyrepülés után. A gyártási tevékenység átalakításának levezényléséért az a Mike Cannon felel, aki 2007 elején még az időközben a Flextronics kezébe került szerződéses gyártó, a Solectron vezérigazgatója volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények