Letartóztatták a dollármilliós NFT-csalókat

1,1 millió dolláros NFT-csalás miatt tartóztattak le két amerikait.

Manapság már kicsit sem meglepő dolog csalással találkozni az NFT-piacon, a szektor az újabb jelentések szerint egyre nagyobb mértékben csak arról szól. Lassan a hatóságokat is elkezdi érdekelni az ágazat.

Erre újabb példa, hogy az USA-ban letartóztattak két férfit, akik NFT-k segítségével verték át az embereket, nagyjából 1,1 millió dollár értékben. Ez lehet a jelentések szerint az első ilyen amerikai ügy.

A 20 éves Ethan Vinh Nguyen és a szintén 20 éves Andre Marcus Quiddaeoen Llacuna párosát Los Angelesben érték utol a hatóságok, többek között pénzmosás miatt is vádat emeltek ellenük. A csalás középpontjában a Frosties nevű, hóemberszerű karakterek álltak.


[+]

A vevőket azzal csábították, hogy a leendő NFT-tulajdonosok jutalmakra, nyereményjátékokra számíthatnak, továbbá mások előtt érnek el majd egy metaverzumos játékot. Végül a páros az egész projektet feladta, a begyűjtött 1,1 millió dollárral pedig meglépett. Az effajta csalásokat rug pull sémának nevezik.

A nyomozók szerint egyébként a páros a kezdeti sikerek után máris egy második NFT-sorozat kiadására készült, Embers címen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium jelezte: a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek a digitális eszközökkel kapcsolatos bűnözésekre, nemzeti, kriptopénzekre szakosodott csapatot is felállítanak.

Azóta történt

Előzmények