Pénzmosás miatt szállnak rá a hatóságok az NFT-piacra

Az amerikai pénzügyminisztérium és tőzsdefelügyelet is nyomozásokba kezdett, a cél az NFT-piac szabályozása.

Egy ideje már teljesen egyértelmű, hogy a Web3 jelenlegi formájában egy pénzügyi és biztonsági fertő, amit részben a tomboló illegalitásról szóló NFT-szektor táplál.

Mindez a hatóságok szemét is egyre jobban szúrja, bár tény, hogy nem annyira, mint a kriptoszektor. Az USA-ban ugyanakkor a hatóságok célkeresztjébe került az NFT-piac, a tőzsdefelügyelet (SEC) és a pénzügyminisztérium is vizsgálatokat indít.

A pénzügyminisztérium szerint olyan kockázatokat rejtenek magukban az NFT-k, mint a nagy értékű művészeti alkotásokkal való pénzmosás. Éppen ezért a szektor komoly megfigyelését tűzték ki célul. Ehhez a következő lépcsőn együtt dolgoztak aukciósházakkal, galériákkal, pénzintézetekkel, művészeti tanácsadókkal és akadémikusokkal. A platformokat többek között a gyanús tevékenységek jelentésére és az ügyfelek megismerésére kötelezhetik (AML, CFT).

A tőzsdefelügyelet emellett kölcsönök és tőkebevonások kapcsán is vizsgálja az NFT-ket, és ha a gyanú beigazolódik, akkor az NFT-ket részvényekhez hasonlóan kell majd kezelni, ennek minden hatósági kötelezettségével.

Azóta történt

Előzmények