Öten pályáznak a 26 GHz-es frekvenciákra

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) novemberben hirdetett pályázatot a 26 GHz-es frekvenciasáv szabad blokkjainak értékesítésére. A jelentkezéseket ma bontották fel, és kiderült, hogy öt cég vásárolna a meghirdetett készletből: a Telenor Magyarország, a Magyar Telekom, a GTS Hungary, a Magyar Villamosművek és a Vodafone Magyarország.

A sokoldalúan felhasználható, nagy adatátviteli sebességű vezeték nélküli kapcsolat kiépítésére alkalmas sáv értékesítését évek óta várták a távközlési szolgáltatók. A pont-pont összeköttetésekhez és pont-multipont rádiótávközlő rendszerekhez is használható tartomány végfelhasználói állomások közvetlen hálózati kiszolgálására, illetve rádiórelé-hálózatok és a mobiltávközlésben a bázisállomások felhordóhálózatának kiépítésére is megfelelő, ezért a vezetékes és mobilszolgáltató vállatok egyaránt érdeklődnek iránta.

A GTS, mely – akkor még GTS-Datanet néven – a frekvenciasáv 2008-ban meghirdetett tenderén hoppon maradt, tavaly ősszel jelezte: türelmetlenül várja a 26 GHz pályáztatását. Az alternatív szolgáltató e frekvenciákon jóval nagyobb sávszélességű, korszerűbb mikrohullámú kapcsolatot tudna biztosítani üzleti ügyfelei részére, mint a jelenleg rendelkezésére álló 3,5 GHz-en.

A beadott pályázatok formai és tartalmi vizsgálata a holnapi nappal indul, az érvényes dokumentációt benyújtó jelentkezők nyilvántartásba vételére pedig február 16-án kerül sor. A dokumentáció szerint az egyes 26 GHz-es alapblokkok minimális pályázati díja nettó 75 millió forint. Egy jelentkező a meghirdetett 26-ból legfeljebb 6 alapblokkra tehet ajánlatot, és legfeljebb 6 alapblokk használati jogosultságát nyerheti el úgy, hogy ha már rendelkezik a frekvenciasávban blokkokkal, akkor azokat is ide kell számolni. E kitétel a Magyar Telekomra és az Antenna Hungáriára vonatkozik, melyek a 2008-as tenderen 3, illetve 2 blokk tízéves használati jogát szerezték meg.

Azóta történt

Előzmények