Mindhárom szolgáltató megtámadta a frekvencia-árverést

Megalapozottnak bizonyult a Világgazdaság ma reggeli értesülése arról, hogy fellebbezés késlelteti a 900 MHz-es frekvencia-árverés végleges eredményének kihirdetését. Amint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most érkezett közleményéből kiderül: mindhárom már működő hazai mobilszolgáltató megtámadta az aukciót lezáró elsőfokú határozatot.

Amint az ismert, az idén januárban lefolytatott aukción egy állami vállalatokból álló konzorcium, a Magyar Posta, az MFB Invest és a Magyar Villamos Művek (MVM) triója szerezte meg a negyedik mobilszolgáltató piacra lépéséhez szükséges frekvenciablokkokat. Az állami társulás egyedüli résztvevőként licitálhatott, mert a szakhatóság kizárta az e sávok iránt érdeklődő két másik jelentkezőt, a romániai központú RCS & RDS-t és a vietnami Viettel Groupot. A Posta vezette konzorcium mellett az árverésen a három már működő hazai operátor jutott még blokkokhoz.

Az aukció eredménye egyelőre nem jogerős, mert a résztvevők és a nyilvántartásba nem vett jelentkezők az eljárást érdemben lezáró elsőfokú határozat kézhezvételét követő 15 napon belül – február 15-ig – jogorvoslati lehetőséggel élhettek. Mint most kiderült: a már piacon lévő mobilszolgáltatók, a Magyar Telekom, Telenor és a Vodafone is fellebbezett, a kizárt jelentkezők viszont nem. A fellebbezések alapvetően az állami szolgáltatónak az árverési eljárásban történő részvételi lehetőségét, valamint az új belépő számára biztosítandó belföldi roamingszolgáltatás előírását vitatják.

Noha a fellebbezések nem nyilvánosak, a szolgáltatók vélhetően azt sérelmezik, hogy úgy szerezte meg a negyedik mobilszolgáltató számára szükséges blokkokat az állami konzorcium, hogy az eljárás meghirdetésekor hatályos jogszabályok még kizárták az állami irányítás alatt álló vállalkozások részvételét. Az erről szóló pontokat végül már menet közben, egy elnöki rendelettel módosította a szakhatóság.

A beérkezett fellebbezések alapján másodfokú eljárás indul, a döntést az NMHH elnöke a hírközlési elnökhelyettes hatáskörébe delegálta. A másodfokú döntés meghozatalára 45 nap áll rendelkezése. Amennyiben a hatóság a korábbi döntést helyben hagyja, akkor az új, negyedik mobilszolgáltató leghamarabb áprilisban kezdheti el működését.

Ahogy azt megírtuk: nemrég Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke jelezte: élénk figyelemmel kíséri a magyarországi aukció fejleményeit, hiszen a nemzeti szabályozó hatóságoknak teljesítenie kell az uniós törvényben foglalt előírásokat. Az elektronikus hírközlés közös keretszabályozása egyértelműen előírja, hogy a frekvenciákat elosztó szakhatóságoknak a piaci szereplőktől és a piaci szereplők felett tulajdonosi jogokat gyakorló állami szervezetektől függetlenül kell működnie – mutatott rá az alelnök.

Azóta történt

Előzmények