A Nokia belép a notebookpiacra?

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója fontolgatja a belépést a laptopbizniszbe – árulta el a vállalat vezérigazgatója a finn köztévé gazdasági műsorának adott interjújában. A Reuters híradása szerint a kérdésre, hogy szerepel-e a terveik között a notebookgyártás, Olli-Pekka Kallasvuo ezt válaszolta: „Igen aktívan vizsgáljuk ennek a lehetőségét.” Tavaly év végén már szárnyra kaptak találgatások a Nokia efféle ambícióiról, de a cég korábban hivatalosan nem kommentálta ezeket.

„Még öt évet sem kell a jövőbe tekintetünk ahhoz, hogy lássuk: a ma mobiltelefonként, illetve PC-ként ismert eszközök közötti határ több tekintetben is elmosódik. Ma több száz millió ember a mobiltelefonján találkozik először az internettel, ez önmagában jelzésértékű” – fogalmazott.

A nyilatkozat egy héttel azt követően hangzott el – emlékeztet a hírügynökség –, hogy a Hewlett-Packard és a Lenovo példáját követve a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója, a Acer belépett a mobilpiacra, és a barcelonai Mobile World Congress szakkiállításon nyolc okostelefont mutatott be. Igaz, míg a smart phone piac vastag nyereséghányada egyértelmű üzleti lehetőséget tartogat a számítógépgyártók számára, megfordítva már nem ennyire egyértelmű a motiváció.

A Reuters által megkérdezett elemző szerint azonban a lépés törvényszerű. „Minden jelentős mobilszolgáltató és -kereskedő felveszi a kínálatába a telefonok mellé a 3G-képes notebookokat és netbookokat. Ezen az alapon egyáltalán nem meglepő, hogy a Nokiát foglalkoztatja ez a szegmens” – mondta Ben Wood, a CCS Insight kutatási igazgatója.

A Nokia tavaly felvásárolta a Symbiant, melynek piacvezető mobiltelefonos operációs rendszerét nyílt forráskódúvá tervezi alakítani. Új színt hozhatna a notebookpiacra, ha a vállalat e rendszerre épülő gépekkel állna elő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények