Senki sem szereti a biztonságos operációs rendszereket

Eugene Kaspersky
Eugene Kaspersky

Az operációs rendszerek eredendően nem biztonságosak, és ez az állapot a jövőben sem fog megváltozni – mondta egy sydneyi konferencián Eugene Kaspersky (eredeti nevén Jevgenyij Kaszperszkij), a róla elnevezett orosz IT-biztonsági cég vezérigazgatója. A szakember szerint a nem aláírt alkalmazások futtatásának igényéből és lehetőségéből törvényszerűen következik a sebezhetőség.

„Az az igazság, hogy az operációs rendszerek többsége, a Windows, a Linux, a Mac OS, természeténél fogva sebezhető. Sokan mondják, hogy a Mac biztonságos, mert nincsenek a platformra vírusok. Ez nem igaz. Vannak vírusok Macre is, és ha a jövőben a cyberbűnözők nagyobb figyelmet szentelnek a Mac OS-nek, a felhasználóknak sok dolga lesz” – mondta.

Egy biztonságos operációs rendszer nem engedélyezi az aláírással nem rendelkező alkalmazások futtatását, de ez a korlátozás leszűkíti a platformon elérhető szoftverek és szolgáltatások körét – már csak azért is, mert a tanúsítványok megszerzése a programokhoz időigényes. Ezért van az, hogy a biztonságos rendszereknek szűk a piaca, a közönsége.

„Ha én operációs rendszert fejlesztenék, egy nem biztonságos, viszont rugalmas rendszert készítenék. Azért, mert sajnos a biztonságos rendszerek piaca szűkül. Nézzék meg például a Symbian 9-et és 10-et, ezek is veszítenek a részesedésükből” – magyarázta.

Azóta történt

Előzmények