Bővíti budapesti központját a Nokia Siemens Networks

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a Nokia Siemens Networks: a cég a budapesti kutató-fejlesztő központ új részeként globális kompetenciaközpontot hoz létre vasúti kommunikációs megoldások fejlesztésére. Az új K+F centrum – mely a 2007-ben a Nokia és a Siemens hálózati üzletágának összeolvasztásával létrejött vállalat vasúti közlekedésben érdekelt ügyfeleit világszinten fogja kiszolgálni – mintegy 100 magyar mérnöknek teremt munkahelyet a GSM-R kutatás-fejlesztés területén.

GSM-R

A GSM-Railway (GSM-R) rendszer a GSM900 technológián alapuló, kifejezetten vasúti felhasználásra szánt vezeték nélküli adatátviteli és kommunikációs hálózat. Az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) szabványos vezeték nélküli átviteli módú rendszere.

A GSM-R rendszer összeköttetésbe hozza a mozdonyokat és a forgalomirányítót, vészhelyzet esetén is hatékony kommunikációt tesz lehetővé. Kiválóan alkalmas a tolatás, kocsirendezés kommunikációjára, amely közcélú rendszerekkel nem oldható meg. Jelenleg a MÁV-on belül nem megoldott az utazó személyzet mobilkommunikációja, pedig a GSM-R rendszer segítségével a jegyvizsgálók kapcsolatba léphetnek egymással, valamint a rendőrséggel, vasútőrséggel, mentőkkel is. A GSM-R ezen funkcióin felül komoly közlekedésbiztonsági és kényelmi szolgáltatásokat is nyújt.

A rendszer alkalmas arra, hogy a fedélzeti jegyeladás online folyamattá váljon, így például már a fedélzeten helyet lehet váltani más vonatokra. A GSM-R emellett az utastájékoztatást is szolgálja, legyen szó fedélzeti vagy az állomásokon történő információközlésről: a menetrendi változásokról, késésekről, problémákról folyamatosan tájékoztatja az utasokat és a személyzetet egyaránt.

A világszerte több mint 60 ezer, hazánkban jelenleg 800 főt foglalkoztató cég bővítési terveiről tegnap Ésik Róbert ügyvezető igazgató számolt be a budapesti központba ellátogató finn miniszterelnök, Mari Kiviniemi és dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter társaságában. A sajtótájékoztatón magyar mérnökök mutatták be a Nokia Siemens Networks hálózatmenedzsmenttel foglalkozó K+F részlegének egyik egyedülálló fejlesztését, az úgynevezett „Self Organizing Networks” megoldást, melynek kidolgozásában a budapesti központ kiemelt szerepet kapott.

A Nokia Siemens Networks magyarországi munkatársainak több mint fele a K+F területén dolgozik, és a nemzetközi csapat tagjaként olyan megoldások, szoftverek, alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, melyek napjaink és a jövő telekommunikációs hálózatainak alapjait jelentik. Az újonnan létrehozott hazai központ nemzetközi koordinátori és tanácsadói szereplő lesz a vasúti kommunikációs megoldások területén, ezzel a GSM-R kiépítése előtt álló Magyarországnak is kiemelkedő lehetőséget biztosít.

„Az ország és a vállalat számára egyaránt fontos, hogy a közeljövőben Magyarországon is kiépítésre kerüljön a GSM-R rendszer. Ez az alapja egy olyan modern vasúti közlekedési rendszernek, mely biztonságos, pontos, és az utasok kényelmét szolgálja” – mondta Ésik Róbert. „Fontosnak tartjuk, hogy az új kormány a GSM-R mellett az infrastrukturális fejlesztésekre és a széles sávú szolgáltatások terjesztésére is kiemelt hangsúlyt helyezzen. Mindehhez ezúton is szeretnénk felajánlani szakértelmünket és nemzetközi tapasztalatainkra alapozott legjobb megoldásainkat“ – tette hozzá.

A Nokia Siemens Networks Magyarországon az ügyfelei között tudhatja az összes jelentős helyi vezetékes, mobiltelefon- és internetszolgáltatót, valamint kábeltévé-társaságot, a cég közleménye szerint a hazai mobilhívások kétharmada az általuk gyártott eszközökön keresztül zajlik.

Azóta történt

Előzmények