Sokkal többre képes az NSA, mint azt eddig elismerték

A vezető amerikai nemzetbiztonsági hivatal (National Security Agency – NSA) megfigyelési kapacitásai sokkal nagyobbak, mint azt hivatalosan elismerik: adott esetben képesek az Egyesült Államok internetforgalmának 75 százalékát monitorozni – tudta meg jelenlegi és korábbi alkalmazottaktól a The Wall Street Journal.

Egyes programokról Edward Snowdennek köszönhetően már szivárogtak ki adatok, de a Journal egyik forrása szerint a több komponensből álló hatalmas rendszer (többek között a Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium, illetve Stormbrew kódnéven említett szoftvercsomagok) a szolgáltatói oldalra telepítve hatalmas kapacitással rendelkeznek, és szinte minden kommunikációt ellenőrizni tudnak.

Ahogy korábban már megírtuk, az NSA amerikai állampolgárok után csak felhatalmazással kémkedhet, külföldiek után viszont szabadon. A kiskapu ott van, hogy mondjuk egy feltételezetten amerikai kapcsolatokkal is rendelkező külföldi ügynök után nyomozva már amerikai polgárokat is megfigyelhetnek – nyilvánvaló a visszaélés lehetősége.

Azóta történt

Előzmények

  • Az NSA védi a védhetetlent

    Nagyon úgy tűnik, hogy a hírszerzők törvényesen végzik a tömeges adatgyűjtést, ám úgy, hogy a saját elvárásaik szerint értelmezik a törvényeket.

  • A hírszerzők saját Google-ja mindent tud

    Újabb, Edward Snowden által megszerzett dokumentumok jelentek meg, és ezek szerint egy program segítségével az elemzők ellenőrizetlenül figyelhetnek meg bárkit.

  • NSA: a szabadság pártján állunk

    A nemzetbiztonsági hivatal vezetője a hackertalálkozón hangsúlyozta, hogy alkotmányosan, átláthatóan és ellenőrzötten folytatják a megfigyelési programokat.

  • Nem aggódnak Snowden miatt a titkosszolgálatok

    Az NSA-től kiszivárgott álláspont természetesen kommunikációs fogás is lehet. A nagy kérdés az, hogy mi van még Snowden laptopján.