Beperelte az Intel az Nvidiát

A chipgyártó bíróság elé vitte az Nvidiával folytatott licencvitáját. A delaware-i körzeti bírósághoz benyújtott kereset azt állítja, hogy a grafikus processzorokat és alaplapi lapkakészleteket fejlesztő rivális nem jogosult az integrált memóriavezérlővel rendelkező Intel-chipekkel kompatibilis chipsetek gyártására. A tavaly novemberben bemutatott Core i7 volt az első ilyen, melyet a jövőben újabbak követnek majd.

A PC World-nek Chuck Mulloy, az Intel szóvivője elárulta, hogy több mint egy éve birkóznak az Nvidiával a licenckérdés miatt, de ez alatt az idő alatt nem sikerült megállapodniuk. Az álláspontok szembenállását tükrözi az Nvidia reakciója a perre: a GPU-gyártó biztos abban, hogy négy éve megszerzett buszlicence biztosítja számára a jogokat az integrált memóriavezérlővel ellátott processzorok támogatására. „Meggyőződésünk, hogy a meglévő licencünk e termékköre is kiterjed” – idézi az eljárás megindítására válaszul kiadott sajtóközlemény Huang Zsen-hszünt (Jen-Hsun Huang), a cég vezérigazgatóját.

Aki szerint egyébként a per valójában azért indult, mert az Intel így próbálja védeni a visszaszoruló CPU-piacot. „Az egész ügy mozgatórugója a CPU, amely felett eljárt az idő, és amely helyett rövidesen a GPU lesz a számítógépek lelke” – magyarázta. Az újabban harsány megnyilatkozásaival feltűnést keltő cégvezető úgy véli: az Intel a PC-piac feletti kontrolljának elvesztésétől fél.

A két vállalat régóta folytat szócsatát arról, hogy a központi processzor vagy a GPU az igazi motorja a mai számítógépeknek. A vita kialakulásához az vezetett, hogy a két chiptípus korábban teljesen eltérő feladatai közötti határ kezd elmosódni: a GPU a masszívan párhuzamos feldolgozási képességének köszönhetően egyre inkább alkalmassá válik bizonyos általános célú számítások elvégzésére, míg az Intel útitervében, Larrabee kódnéven szerepel olyan chip, amely újszerű felépítésével egyszerre próbál mindkét feladatnak megfelelni.

Az Nvidia hangsúlyozta, hogy a jogi vita nem érinti a cég már piacon lévő termékeit.

Azóta történt

Előzmények