Nyilvánosságra hozza forgalmi adatait az Uber

Közvetlenül nem tudnak beleszólni a városfejlesztési tervekbe, de indirekt módon megpróbálják. Ha bejön, az a közlekedés többi résztvevőjének is jó lesz.

Szokatlan területre lépett az Uber azáltal, hogy elindította a Movement (mozgalom) oldalt. A felületen hozzáférést biztosít a forgalmi adatokhoz, a hivatalos indok szerint azért, hogy segítse azon városok vezetését, ahol a szolgáltatás működik.

Washington
Washington (forrás: Uber) [+]

A vállalat azt sem tagadja, hogy reményei szerint előnye is származik majd a nyilvánosságra hozott adatokból. Mivel az Uber nem szólhat bele a városfejlesztési munkálatokba, az egyetlen eszközt ragadta meg, amit legális keretek között felhasználhat: a statisztikát arról, hol, mikor, hogyan teljesítenek a sofőrök. Az adatokat látva a döntéshozók úgy fejleszthetik az úthálózatot, illetve hangolhatják a közlekedési csomópontokat, hogy az a forgalomban résztvevők érdekeit szolgálja.

Az Uber egyszerű megoldást talált a személyes adatok védelmére, azokban az esetekben, ha egy-egy régióban vagy időszakban nincs elég adat ahhoz, hogy a sofőrök, utasok kiléte rejtve maradhasson, egyszerűen nem adják ki a névtelen statisztikákat sem.

A Movement első körben a városvezetés számára lett elérhető, de a végső cél az, hogy teljesen transzparens, bárki által hozzáférhető adatokat biztosítson. A vállalat szerint a kezdeményezéssel indirekt módon tudnak beleszólni a fejlesztések irányába, amitől nem csak a saját szolgáltatásuk, hanem az összes közlekedő élménye javulhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények