Az Uber átalakítja a rendőrkereső szoftverét

A technológia biztosította a sofőrök számára, hogy ne fussanak bele egy hatósági ellenőrzésbe.

Az Uber bejelentette, hogy frissítik azt a szoftvert, mely abban segítette a sofőröket, hogy elkerüljék azokat utasokat, akik számukra „veszélyt jelentenek” – főképp a hatóságok képviselőit, akik a féllegálisan vagy illegálisan dolgozókra vadásznak.

A Greyball nevű technológiára nemrég a The New York Times nagy vihart kavaró riportja hívta fel a figyelmet. A program létezését az Uber elismerte, de azt állítják, hogy azt arra tervezték, hogy a potenciálisan veszélyesnek tűnő, a felhasználási szabályokat feltehetően megszegő utasokat – erőszakosakat, vagy éppen azokat a provokátorokat, akiket a versenytársak küldenek rájuk stb. – kiszűrjék. Ám a Times riportere azt tudta meg az Ubernél dolgozó forrásaitól, hogy valójában arra használják, hogy azokban a városokban, ahol nem engedélyezik a szolgáltatást vagy törvényességi vitában állnak a helyi szervekkel, a sofőrök el tudják kerülni az őket ellenőrizni szándékozó hatósági személyeket.

A Greyball internetes adatbányászatból szerzi meg információit, összegyűjti a megrendelőről elérhető személyes adatokat – akár még azt is, hogy az illető rendszeresen és sokat tartózkodik-e egy rendőrőrs közelében, és olyanokat is, hogy az illető melyik bankon keresztül kapja a fizetését, hiszen ez is utalhat arra, hogy hol dolgozik –, és ha nagy az esélye annak, hogy ellenőr vagy rendőr az illető, akkor hamis, nem létező autókat ajánl fel neki. Ha ez nem sikeres, és a megrendelő mégis képes elérni egy Uber-kocsit, akkor a rendszer figyelmeztetést küld a sofőrnek, hogy ne vállalja a fuvart.

A riport szerint a Greyballt az Egyesült Államokban különösen Bostonban és Las Vegasban használták, ahol az Ubernek még nincs engedélye, de hasonló okból bevetették Párizsban, illetve Kínában, Ausztráliában és Dél-Koreában is.

Erre reagálva az Uber biztonsági vezetője, Joe Sullivan tegnap rövid blogbejegyzésben nagy meglepetésre, a korábbi vállalati álláspontot átírva közölte, hogy le fogják tiltani a Greyball ilyen módon történő használatát, ám nem azonnal, mivel rendszereik konfigurációja olyan, hogy ez időbe telik. Sullivan hangsúlyozza, hogy nem a teljes technológiát tiltják le, a legális megelőző funkciók, fejlesztési felhasználás, marketing stb. céljából továbbra is használható lesz a frissített program.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Uber

Azóta történt

Előzmények