Barack Obama és Steve Ballmer a kínai kalózkodás ellen

A kiemelten fontosnak számító amerikai látogatáson részt vevő kínai elnöknek, Hu Csin-taónak (Hu Jintao) Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, valamint Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója újra csak nyomatékosan kifejtette, hogy Kínának lépnie kell a szellemi tulajdon védelmének területén, a további sikeres gazdasági együttműködésnek ez az egyik alapfeltétele.

A házigazdák a megbeszélésen elmondták, hogy becsülik a kínai vezetés e téren tett eddig erőfeszítéseit, de kevésnek találják, szigorúbb fellépést sürgetnek. Obama a témáról szóló sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az amerikai és a kínai gazdasági vezetők roppant elégedetlenek azzal, hogy Kínában forgalomba kerülő termékeikért csak minden tizedik kínai fizet legálisan. A kínai elnök egyetértett az elégedetlenséggel, jogosnak tartotta a panaszokat, és ezt a magatartást az amerikai vezető biztatónak érzi.

Habár az Egyesült Államok a leghangosabb ez ügyben, a fejlett ipari országok hasonló módon igyekeznek már jó ideje rákényszeríteni a világ leghatalmasabb államának vezetőit, hogy lépjenek fel a kalózkodás ellen, ám mindeddig csekély eredménnyel – időnként ugyan történnek nagyszabású és jól kommunikált akciók a kormány részéről, de ezek semmiféle lényeges változást nem hoztak.

Azóta történt

Előzmények