Szabad-e Barack Obamát Jokerként ábrázolni?


Bushsal lehet...

Liskula Cohen ügyével párhuzamosan a múlt héten egy másik, az internetes szólásszabadságot érintő kisebb vihar is zajlott a neten, melynek egyik érintettje egy egyetemista, illetve az általa készített politikai karikaktúra, a másik résztvevő pedig a Flickr fotómegosztó portál, illetve annak tulajdonosa, a Yahoo!. S hogy minden meglegyen, fontos szerepet játszik még a szerzői jog is.

Valamikor az elmúlt héten Firas Alkhateeb, 20 éves egyetemista ráérő idejében készített egy Time-címlapot, ahol Barack Obama elnököt a Heath Ledger által megformált Joker képében ábrázolta. A karikatúra hamar népszerű lett, s több általa inspirált kép is készült, melyeket Los Angelesben az elnökkel nem szimpatizálók plakátként is felhasználtak.

Firas Alkhateeb képét azonban nem sokkal ezután eltávolították a Flickrről – a szerzői jog megsértése címén. Ez a lépés komoly felháborodást váltott ki, sokan politikai cenzúrát véltek látni a lépés mögött, mivel a Flickr oldalain számtalan Busht gúnyoló kép maradt fenn, illetve az említett Joker-karaktert is igen sokan használták alapanyagként, s ezeket sem távolította el a tulajdonos a szerzői jogra hivatkozva.

A Yahoo! a sokat emlegetett és vitatott DMCA-törvényre hivatkozott (Digital Millennium Copyright Act, mely a a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos problémák digitális vonzataival foglalkozik, különös figyelmet fordítva az interneten történő jogsértésekre). Közelményük szerint a törvény megkövetelte a kép eltávolítását, de a Yahoo! egyébként nagyra becsüli mind a szólásszabadságot, mind a kreativitást.


... Obamával nem

A DMCA alkalmazását leghevesebben a civil jogvédő csoport, az Electronic Frontier Foundation támadja már évek óta, mivel ez a szabályozás (főképp a megengedő „tisztességes felhasználás – fair use” értelmezése kapcsán) számtalan abszurd bírósági eljáráshoz vezetett már – csak a YouTube kapcsán több példát is sorolhatnánk.

A döntéssel elégedetlen TechCrunch megemlíti azt, hogy a Yahoo!/Flickr besározta már magát nem is oly rég, amikor Obamát kritizáló felhasználók fiókjait törölték figyelmeztetés nélkül, s a mostani eset is arra mutat (nemcsak a képet vették le, hanem az egész oldalt, kommentekkel együtt), hogy valamilyen oknál fogva le akarták törölni, s ennek semmi köze a DMCA-hez, amely alapján egyébként nehéz lett volna bizonyítani, hogy a kép megalkotása megsérti a „fair use” elvét.

Zack Sheppard a Flickr csapatának nevében arra hivatkozva, hogy panaszt kaptak a szerzői jog megsértése miatt, mindenesetre lezárta a vitát: a képet eltávolították, és kész.

Azóta történt

Előzmények