15 millióra pereli a Google-t adatai kiadása miatt a blogger


Rosemary Port - Forrás: New York Daily News

A hét végén egy, a New York Daily News-nak adott interjúban felfedte magát az a blogger, akinek a személyes adatait a Google egy bírósági döntés értelmében kiadta a felperesnek. Mint beszámoltunk róla, Liskula Cohen topmodell azért követelte ezt a cégtől, mivel annak blogoldalán az illető válogatottan sértő kifejezésekkel illette őt.

A 29 éves Rosemary Port, a Fashion Institute of Technology hallgatója egyáltalán nem bánta meg tettét, úgy véli, Cohen rászolgált azokra a jelzőkre, melyekkel blogjában jellemezte őt (Rosemary Port a per alapjául szolgáló szövegben az angol szleng tárházából válogatva, változatos módon nevezte a modellt többek között „kurválkodó” „vén banyának”): „Hogy ebből látványosság és cirkusz lett, az nem az én dolgom. Azzal, hogy az ügyet felkapta a sajtó, csak saját magának tett rosszat” – tette hozzá Port. Majd elmondta azt is, hogy Cohen pere előtt blogjának két olvasója volt, az egyik ő maga, a másik a modell.

Rosemary Port roppant felháborítónak tartja, hogy a Google kiadta az adatait, csalódott jogászaikban, ezért azt tervezi, hogy 15 millió dollár kártérítésre fogja beperelni a céget a szövetségi bíróságon: „Büszke vagyok, hogy olyan országban élek, ahol nem üldözik az embereket a véleményük miatt. E jogot védeni kell” – jelentette ki Port. Neves ügyvédje, a művészvilág ügyeiben gyakran szereplő Salvatore Strazzullo arról számolt be, hogy beadványuk szerint a cég megszegte a felhasználók névtelenségének megőrzését előíró kötelezettségét. Az ügyvéd kész elmenni akár a legfelsőbb bíróságig is, ha szükséges, ugyanis szerinte az amerikai alkotmány egyik alapjogáról van szó, mivel az Első Kiegészítés biztosítja a névtelen megszólalás lehetőségét is. Strazzullo már meg is indította hadjáratát, mivel a lapnak adott interjúban utalt arra, hogy Cohen több provokatív képet tett fel az internetre magáról, amelyeken partikon látható extrém helyzetekben, ám mindezzel csak az volt a célja, hogy beszéljenek róla, hogy a dagadó botrány a lapok oldalain tartsa a nevét, majd egy ilyen akció után még ő vádolta meg becsületsértéssel és rágalmazással ügyfelét: „Ms. Cohen szereti a reflektorfényt” – jellemezte az ellenfelet az ügyvéd.

Cohen ügyvédje, Steven Wagner tagadja ezt, s azt állítja, hogy védence alaposan meggondolta, pert indítson-e a blogger személyazonosságának felfedése céljából, Strazzullo állításait pedig szégyenletesnek nevezte. Beszámolója szerint a modell békejobbot kínált Portnak, aki ezt nem fogadta el. Mindenesetre Cohen letett arról, hogy rágalmazási pert indítsanak Port ellen, akitől hárommillió dolláros kártérítést követeltek volna.

Azóta történt

Előzmények