Az ODFA nyílt levelet írt a miniszterelnöknek a Microsoft-megállapodás miatt

A nemzetközi Nyílt Dokumentum Formátum Szövetség (ODF Alliance) magyar tagozata ma nyílt levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben aggályaikat fejezik ki a Microsofttal kötött stratégiai megállapodás miatt.

A nyílt szabványok és formátumok melletti kiállás ismertetése után az ODFA közli: „A 2012-es év során sajnos bebizonyosodott, hogy a kormány az elmúlt másfél-két évben csupán a szavak szintjén támogatta a nyílt dokumentumformátumok alkalmazását, a formátumok alkalmazása során számos alkalommal az amerikai szoftveróriás érdekeit képviseli a hazai vállalkozások, felhasználó intézmények és az állampolgárok ellenében. A részletek kapcsán figyelmébe ajánljuk szövetségünk évértékelőjét, amelyet e levélhez mellékelve elküldtünk Önnek.”

A levél második felében a stratégiai megállapodás részleteire utalva az ODFA felsorolja kifogásaikat. Elöljáróban megállapítják: „Nem értünk egyet azzal, hogy egy amerikai multinacionális vállalat által biztosított eszközök és szolgáltatások teszik Magyarországot egy »több ponton összekapcsolt, modernebb és hatékonyabb társadalommá«. Meggyőződésünk, hogy a nyílt szabványok, nyílt formátumok és az ezeket natív módon használó megoldások emelik Magyarországot az innovatív, versenyképes és termelő országok közé. Ezért ez a döntés sem szakmailag, sem stratégiailag nem igazolható, szembemegy a nemzetgazdaság érdekeivel és az Ön kormányának szakpolitikusai által deklarált korábbi kijelentésekkel.”

Kifogások

A tervezett közoktatási portállal kapcsolatban az ODFA kéri a miniszterelnököt, hogy a megállapodás minden részletét hozzák nyilvánosságra [maga a megállapodás letölthető a kormányzati honlapról, így nem teljesen világos, hogy az ODFA mire gondol pontosan, valószínűleg a tényleges megvalósítási tervekre]. Ezek után kérdéseket tesznek fel Orbán Viktornak:

  • Képes lesz-e a tervezett rendszer a felhasználó intézmények, diákok, tanárok számára ingyenes eszközökkel biztosítani a közoktatási platformon tárolt adatok, dokumentumok teljes körű elérését, akár nyílt eszközökkel is?
  • Képes-e a tervezett rendszer a nyílt szabványok mentén együttműködni más rendszerekkel, képes-e tökéletesen kezelni a nyílt formátumokat? Milyen garanciát tud felmutatni a redmondi cég ezekkel kapcsolatban?
  • Milyen hatástanulmányok támasztják alá, hogy ez a zárt platform valóban tartalmaz hozzáadott értéket az oktatásban részt vevők számára? Milyen egyéb lehetőségeket vizsgáltak?
  • Mennyibe kerül a portál kifejlesztése, majd üzemeltetése a következő 5 évben?
  • Kiszámolták-e, hogy milyen költségekkel járna a rendszer kivezetése?
  • Mi az az előny, amelyért cserébe megéri feladni a hazai oktatási informatika függetlenségét?
  • Hogyan lehetséges, hogy Önök már eldöntötték, hogy milyen platformot alkalmaznak, amikor e tárgyban semmiféle előzetes versenyeztetés, közbeszerzés nem történt?
  • Milyen garancia van arra, hogy a közoktatással összefüggő közadatvagyon a hatályos törvényi előírásoknak megfelelően hazai, állami kezelésben marad?
  • Miért érdeke a Magyar Államnak, hogy a közoktatási és közigazgatási intézmények a hazai és külföldi tapasztalatok alapján egyaránt jól bevált, sok esetben ingyenesen elérhető, szabad megoldások helyett drága és zárt licenceket szerezzenek be?
  • Vásárolt-e, és ha igen, mekkora értékben a Magyar Állam közvetlenül a Microsoft írországi központjából 2011–2012-ben?
  • Miért érdeke az Ön kormányának, hogy a hazai adóforintokból az ír IT-adóparadicsomot és az amerikai gazdaságot támogassuk?
  • Az Ön döntése nyomán létrejövő együttműködés milyen módon növeli a hazai vállalkozások versenyképességét? Mikor lehetünk fővállalkozók saját hazánkban?
  • Az Önök által korábban meghirdetett szoftverpiaci nyitás hogyan egyeztethető össze egy ilyen, az irodai szoftverpiacot alapjaiban befolyásoló központi döntéssel?
  • Milyen módon segíti az innovációt, ha hazai termelés és fejlesztés helyett kizárólagosan egy nyugati multinacionális vállalat termékeit terjeszti és propagálja az állam?

Mi a teendő?

Mindezek után az ODFA az együttműködés felajánlása mellett felsorolja a szövetség „határozott kéréseit”, vagyis hogy a kormány „haladéktalanul állítsa le a Közoktatási Portál versenyellenes megvalósítását, vizsgálja felül a redmondi, amerikai multinacionális vállalattal kötött stratégiai megállapodást, és korábbi ígéreteiknek megfelelően biztosítsa:

  • a nyílt dokumentumformátum (ODF) kötelező jellegű alkalmazását a közigazgatásban, államigazgatásban, oktatásban
  • a korrekt piaci versenyt az oktatási szférában
  • a dokumentum- és információkezelés, valamint az információs szabadság területén a függési viszonyok megszüntetését a megfelelő törvénymódosításokkal
  • biztosítsa az átláthatóbb és megalapozott döntéshozatalt ebben a nemzetstratégiailag kiemelten fontos kérdésben
  • utasítsa a szakminisztériumokat a korábban ígért nyílt szoftveres stratégia végrehajtására”

Azóta történt

Előzmények