Véget vetnek a nagy IT-cégek adótrükközéseinek

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) elkészített egy olyan tervezetet, egy ajánlást a világ vezető gazdaságait tömörítő G20 csoport számára, melyben azokat a lépéseket foglalják össze, amelyek célja, hogy a globális méretekben tevékenykedő nagyvállalatok adóelkerülési, adótrükközési gyakorlatának véget vessenek – írta meg a Reuters hírügynökség.

Az utóbbi években a társasági adó megkerülése, az „adóparadicsomokba” való menekülés annyira általánossá vált, hogy mind magasabb szinten kezdtek foglalkozni a problémával – a villongások egyik legutóbbi fordulója volt, amikor az USA mellett az európai államok is elkezdték támadni az Apple-t és a Google-t amiatt, hogy elfogadhatatlan mértékben és módon igyekeznek megúszni az adózást.

Akcióterv

Az OECD „akciótervnek” nevezett vázlatát a G20-ak hamarosan kezdődő találkozóján fogják előterjeszteni, mely vázlatnak egy május 27-ei verzióját szerezte meg a Reuters. Ennek főbb pontjai szerint – bár elég általános és kissé homályos szakszövegről van szó – a jövőben az államoknak a hazai és a nemzetközi adószabályokat módosítaniuk kell, hogy a gazdasági tevékenységekkel szerzett jövedelmeket jobban összehangolják a jövedelemelosztás rendszerével – ez feltehetően azt jelenti, hogy megnehezítenék az adóparadicsomokba való elköltözést, bejegyzést. Ez nyilvánvalóan csak nemzetközi együttműködéssel jöhet létre – bár az még kérdéses, milyen gyakorlati lépésekkel lehet a kíván célt elérni. Viszont még a gazdag országok is küzdenek a költségvetési egyensúly megtartásával, így vélhetően legtöbbjük elhatározta magát a szigorítás mellett.

A helyzetet az bonyolítja igazán, hogy az adóminimalizálásra törekvő cégek a legtöbb esetben nem járnak el törvénytelenül vagy szabálytalanul: egyszerűen kihasználják a rendszerek réseit. Ennek megszüntetésére az egyik lépés egy nyilvánvalóan sok vitát generáló szabály bevezetése lehet: a cégnek ott kell adóznia, ahol a fő tevékenységét folytatja – ez a szigorítás mellett feltehetőleg önmaga nyitna meg kiskapukat is.

A Reuters mint ismert példát megemlíti a Google európai központjának is otthont adó Írországot, ahová a kedvező adózás miatt számtalan nagy, köztük IT-vállalatok is beköltöztek, ráadásul az igazi adót az adóparadicsomnak számító Bermudán fizetik – ezt a gyakorlatot kifogásolja többek között Nagy-Britannia és Franciaország, akik azt szeretnék, hogy pl. a francia piacon jövedelmet termelő Google a bevételeihez mérten arányos adót fizessen Franciaországban.

A tervezet szerint az is felmerült lehetőségként, hogy az olyan cégeknek megadott különleges mentesség, mint amilyet például speciális tevékenysége miatt az Amazon élvez, esetleg átalakításra szorul. A vázlat arra is kitér, hogy sok cég visszaél azokkal az egyezményekkel, amelyek a kettős adóztatás elkerülését hivatottak szolgálni – ezt egy speciális megoldással a cégek arra használják fel, hogy sem egyik, sem másik helyen nem adóznak.

Előzmények