Okosóra, amit nem kell tölteni

Az okoseszközökkel kapcsolatban elég sok aggály merül fel a potenciális ügyfelekben akkor, amikor arról kérdezzük őket, mit gondolnak ezekről. A felvetett problémák között az elsők között merül fel ezeknek az eszközöknek a szükségessége, de hamar szóba kerül ilyenkor az egy töltéssel elérhető működési idő, hogy aztán sokaknál a high-tech design legyen az a pont, ami bizonytalanná teszi a vásárlót. Ez utóbbira a Motorola Moto360 kerek kijelzővel szerelt megoldása barátságos javaslatot tett. A telepek energiatárolási problémáira a Sony trükkös, közösségi finanszírozásnak tűnő akciójával mérte fel a várható keresletet az E-ink technológiás órájával kapcsolatban.

Van itt azonban még valami, egy olyan IndieGoGo kampány, amiből alig pár óra maradt hátra, és egyenesen azt ígéri, hogy a termék, amire a pénzt gyűjtik, olyan karóra lesz, amit nem kell soha tölteni. A minimalista megjelenésű karóra leginkább egy teljesen hagyományos bőrszíjas darabhoz hasonlít. Elsőre. Másodikra feltűnnek az apró, fehéren világító apró LED-ek, melyek az óra agyának vizuális visszacsatolásaiként működnek. Ha szerencsés pillanatban tekintünk rá, akkor a 6 színes LED-et is felfedezhetjük, ezek az elmulasztott eseményekről (hívás, sms, stb.) tájékoztatnak.

Akad variáció bőven
Akad variáció bőven [+]

Az óraművet a svájci ETA gyártja, a meghajtásáról pedig klasszikus gombelem (a 364-es) gondoskodik. Így tehát az idő kijelzése folyamatos, analóg, és egyáltalán nem függ az okosfunkciók kihasználásától, vagy mellőzésétől. Nem kell rázni, emelni, forgatni a kezet az idő kijelzéséhez, ezzel visszajutottunk a hagyományos karórákhoz. Van azonban egy második gombelem is a fedél alatt, ez táplálja energiával az okosrendszert, ami Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az Android vagy iOS rendszerű telefonokkal. Míg az óraszerkezetet ellátó telep nagyjából 5 évig bírja, a második elem (CR2025) hat havi szuflát rejt. Ha lemerült, egyszerűen ki kell cserélni. Ehhez célszerszámot is biztosít a gyártó minden órához. Ez azért fontos, mert így tényleg egyszerűen és olcsón lehet elemet cserélni, nem kell óráshoz járni félévente. Az az összeg, amit az elem cseréjére fordítunk, a villanyszámlán is megjelenne, ha helyette kétnaponta töltenénk az eszközt. Igaz, hogy nem termelődne feleslegesen veszélyes hulladék a kimerült telepek révén.

A probléma nem hagyta nyugodni a készítőket. Így augusztusban egy újabb kiegészítő érkezik majd a (tervek szerint) márciusban leszállított karórák mellé, méghozzá a napelemes töltés formájában. Ehhez természetesen jár tölthető gombelem is, az ígéretek szerint pedig nem lesz szükség direkt napfényre, minden különösebb odafigyelés nélkül begyűjti a szükséges energiát akár az irodában is.

A napi célokhoz kötődő teljesítmény fehér LED-ekkel ábrázolva
A napi célokhoz kötődő teljesítmény fehér LED-ekkel ábrázolva

A 40 mm-es átmérőjű zafírüveg mögött 5 atmoszféra nyomásig vízálló szerkezet található, ami Bluetooth 4.0 szabvány szerint kommunikál. Természetesen nem hiányozhat belőle rezgőmotor és a MEMS 3 tengelyű mozgásérzékelő (nem csak lépést, úszás közbeni karcsapásokat is képes számolni). Az órához természetesen telefonoldali alkalmazás is dukál, ebben a napi célok mellett olyan apróságokat is meghatározhatunk, mint például milyen színben, mely ledek világítsanak adott esemény bekövetkeztekor. Ha nem fontos az edzés közben, hogy a geolokáció is rögzítésre kerüljön, akkor nem muszáj a telefont is magunkkal vinni, az óra nagyjából 1 heti mozgásunkra emlékszik, aktivitástól függően.

Többféle szíjjal, illetve kerettel választható
Többféle szíjjal, illetve kerettel választható

A kampányból már alig pár óra van csak hátra, szinte az összes célt sikerült elérni, bár valamilyen érthetetlen módon a 255 ezer dolláros előző mérföldkőtől eléggé messze álló, 315 ezres határ átlépése esetén mindössze azt vállalja a készítő, hogy az óra harmadik gombját multifunkcióssá teszik, hogy akár a kamerát, vagy zenehallgatáskor a számváltást vezérelhessük vele. Maga a karóra a kampány keretein belül már 100 dollártól elérhető volt, mára azonban már csak a napelemes szíjjal szerelt verzióhoz juthatnak a támogatók, akik legalább 250 dollárt tesznek a projektbe (vagy 300-ért kettőt). Az alapváltozat márciusban érkezik, a kiegészítő szíj pedig augusztusra várható.

Azóta történt

Előzmények