Olaszországban csak egy dobásuk lesz a kalózoknak

Különösen szigorú kalózellenes törvény bevezetésére készül az olasz parlament, mely lehetővé teszi majd, hogy az első gyanús letöltés után megszüntethessék az internetkapcsolatot – figyelmeztet elemzésében egy ügyvéd és egy piackutató.

Mind Fulvio Sarazana, az ilyen ügyekre szakosodott ügyvéd, mind Paolo Brini, a szerzői jogi reformot követelő ScambioEtico szóvivője úgy látja, hogy az új e-kereskedelmi törvény tervezete szerint a szolgáltatókat köteleznék a tartalomszűrésre, vagyis hogy építsenek adatbázisokat az olyan szolgáltatásokról, ahol szerzői jogi, márkavédelmi visszaélések, illetve szabadalommal kapcsolatos bűncselekmények történnek. A szankciókat ismertető részben szerepel egy olyan lehetőség, mely szerint az állítólagos jogsértéssel meggyanúsított felhasználókat akár azonnal, mindenféle jogi eljárás nélkül lekapcsolhatják az internetről, vagyis a sokat vitatott francia megoldással szemben az ügyfélnek csak „egy dobása” lenne.

Brini szerint az ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) egyik korábbi verziójára emlékeztető olasz tervezet több elemében jogellenes, a való életben alkalmazhatatlan, ráadásul katasztrofális hatással lenne az internetszolgáltatói és az e-kereskedelmi iparágra. A szakértő emellett más szempontból is veszélyesnek látja a tendenciát: úgy véli, egy ilyen azonnali lekapcsolási lehetőség kezdetben csak a szerzői jogsértésre vonatkozna, de később lehetőséget adna arra, hogy bármilyen indokból megszüntessék a kapcsolatot.

A szokatlan módon nem kormányjavaslatként, hanem a kormánypárt részéről önálló képviselői indítványként, extra gyorsasággal megalkotott törvénytervezet hamarosan az illetékes parlamenti bizottság elé kerül. Brini abban bízik, hogy a kirívóan alkotmányellenes részletek már az első rostán kiesnek a szövegből.

Azóta történt

Előzmények