A jogtulajdonos panaszkodhat, de fizetnie kell a szolgáltatónak

A múlt hét végén az új-zélandi internetszolgáltatók megkapták az első listákat a jogtulajdonosoktól, így az új törvény értelmében hamarosan ki kell küldeniük az első figyelmeztetéseket az érintett IP-kről internetező ügyfeleiknek.

Az úgynevezett „három dobásod van” elv alapján kialakított szabályozást eddig a világon még csak Franciaországban vezették be, a második ilyen törvény Új-Zélandon lépett hatályba szeptember elsején. Az ottaniak által „Skynetnek” nevezett törvény előírja a szolgáltatóknak, hogy a jogtulajdonosok benyújtott panaszai alapján kötelesek előfizetőiknek figyelmeztetést küldeni, melyben felhívják rá a figyelmet, hogy információik alapján úgy tudják, jogdíj megfizetése nélkül töltöttek le tartalmakat. Ha ezek után az illető az első jogsértéstől eltelt 28 nap, illetve 9 hónap közötti időszakban újra illegálisan tölt le, akkor küldik a második levelet. Ha ugyanezen időszak alatt újra hibázik az ügyfél, akkor a harmadik figyelmeztetés után szolgáltató köteles az előfizető adatait megküldeni a bíróságnak, amennyiben a jogtulajdonos a rendelkezésére álló öt hét gondolkodási idő alatt úgy dönt, hogy bíróság elé viszi az ügyet, ahol akár 15 ezer új-zélandi dollár (kb. 2 600 000 forint) megfizetésére is ítélhetik a vétkesnek találtakat.

Az új-zélandi rendszernek két sajátossága van. Az egyik az, hogy nem foglalkozik a letöltő személyével, minden esetben az adott címhez tartozó előfizetés tulajdonosát vonják felelősségre. A másik pedig, hogy a jogtulajdonosoknak kompenzálniuk kell a szolgáltatókat, ezért minden kért figyelmeztetésért 25 dollárt (kb. 4300 forintot) kell kifizetniük az ISP-knek.

Az új-zélandi nagy szolgáltatók (Telecom, Orcon, TelstraClear, Vodafone) megerősítették, hogy megkapták az első kéréseket, összesen 75 előfizetőt kell értesíteniük – érdekes módon nem a filmipar kezdte meg az akciót, ahogy várták, hanem a zenei jogkezelőktől érkeztek a kérések (Recording Industry Association of New Zealand – RIANZ).

Főként Rihanna és Lady Gaga dalainak illegális letöltése miatt kérték a levelek kiküldését, és mivel ők inkább a tinik kedvencei, ezért vélhetően sok szülőt ér majd meglepetésként a szolgáltatói figyelmeztetés.

Azóta történt

Előzmények