Ömlik a pénz a tiltott kriptotárcákba

Egy elemzőcég szerint csak az általuk eddig ismert, tiltott kriptotárcákba több mint 24,2 milliárd dollár áramlott tavaly.

A Chainalysis elemzői szerint csak az általuk eddig ismert, tiltott kriptotárcákba több mint 24,2 milliárd dollár áramlott 2023-ban. Olyan címekre is, amelyek szankciók alá lettek vonva, mert terrorszervezetek finanszírozásához vagy átverésekhez, csalásokhoz használják.

Az elemzők szerint meglehetősen alulbecsülték az összeget, mivel nem azonosítottak minden tiltott címet. A 2022-es becslésüket mindenesetre megduplázták.

Az elemzők adatai kizárólag a kriptobűnözéshez kapcsolódnak, azt állításuk szerint lehetetlen megállapítani, hogy mennyi kriptopénz forog a bűnözés világában egészében vagy éppen a drogkereskedelemben. Így a tanulmányban inkább a tiltott címeket és a kriptolopásokat vizsgálják.

A scamming és hackelés után szerzett kriptobevétel állítólag csökkent 2023-ban, de zsarolóvírusokból és sötét webes tevékenységekből többet kerestek a bűnözők.

Az USA azt ígéri, hogy lecsap azok a kriptocégekre, amelyek nem tudják jelenteni és megállítani a tiltott pénzmozgásokat. Az ENSZ szerint a szabályozatlan kriptotőzsdék a szervezett bűnözés pénzvilágának alapjaivá váltak, például Délkelet-Ázsiában. A bitcoin helyett már főként stablecoinokat választanak, mondja a Chainalysis.

Azóta történt

Előzmények