Kibabrált egy híres zsarolóbandával az USA, jöhet a bosszú

A hírhedt Blackcat zsarolóbanda weboldalait foglalták le az USA hatóságai – erre válaszul a hackerek bosszút esküdtek, még több támadást helyeztek kilátásba.

Több, zsaroláshoz használt weboldalát is lefoglalták az amerikai hatóságok a hírhedt Blackcat zsarolóbandának – a hackerek erre válaszul pedig még több támadást helyeztek kilátásba.

Az ALPHV és Noberus néven is ismert Blackcat csoportot azzal vádolják, hogy a Scattered Spider csoporttal dolgozik – utóbbi rengeteg óriáscéget támadott meg és hozott nehéz helyzetbe, világszerte. És az FBI sem igazán tudott mit kezdeni utóbbi bandával.

Az USA igazságügyi minisztériuma állítólag most belelátott a Blackcat csoport számítógépes hálózatába, számos weboldalt foglalt le, továbbá rengeteg feloldókulcsot is, ami 500 áldozatnak segíthet.

Letartóztatásokról vagy a Scattered Spider elleni akciókról nem esett szó. Utóbbi a tippek szerint nyugati országok lakóiból áll, akik anyanyelvi szinten beszélik az angolt. Azt is mondják, hogy ez a Blackcat csúcsa, és adatlopó, zsarolószoftvert szór szét a célpontok eszközein. Folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva erről a témáról az USA nem beszél.

Elemzők szerint a mostani akció jelentős volt, mások szerint viszont csak idő kérdése, és a kiberbűnözők újra összeállnak. A bűnbanda maga megtorlást ígért, azt mondják, a kritikus infrastruktúrát és a kórházakat veszik majd célba.

Azóta történt

Előzmények