Csak döcög a maces OpenOffice.org

A múlt héten kiadott OpenOffice.org 3.0 az ingyenes irodai csomag első olyan – stabil – változata, amely natívan támogatja a Mac OS X operációs rendszert. Korábban a Mac-felhasználók csak az X11 ablakkezelő telepítése után tudták felküzdeni a szoftvert a számítógépükre, de a többség nem is próbálkozott, mert a program a platformon használhatatlanul lassú volt. Az új verzióval a telepítés egyszerűsödött, és sokat javult a kompatibilitás a Mac OS Aqua grafikus interfészével is, a beszámolók szerint viszont a teljesítmény még az érezhető javulás ellenére is gyenge.

„Én már lemondtam róla, hogy Macen gyors és erőforrás-takarékos irodai csomaggal dolgozhassak. Nem mondom, a Sun Microsystems legfrissebb OpenOffice-csomagja sokkal-sokkal gyorsabb, mint az előző verzió volt, amelyiknél még az X11-es környezetet is be kellett tölteni, sőt a kifejezetten Mac OS-re írt NeoOffice-nál is mérhetetlenül fürgébb, és mégsem, mégsem eléggé” – kesereg az Appleblog Stevejobs nick alatt publikáló szerzője.

Más tesztek szerint az itt említett – és ugyancsak az OpenOffice.org kódjára épülő, de lelkes fejlesztői közösség által csiszolgatott – NeoOffice még mindig a jobbik alternatíva, mert következetesebben illeszkedik a Mac OS grafikus felületébe, és támogatja azokat a megszokott maces funkciókat, melyeket az OpenOffice nem. Ez a csomag szintén ingyenes, 3.0-s verziójának megjelenését januárra ígérik – igaz, a projektet anyagilag is támogatók már a jövő hónap közepén hozzájuthatnak.

Az OpenOffice.org maces változatának fejlesztését 2003-ban levette a napirendről a közösség, de a projekt tavaly ismét lendületet vett, miután a Sun Microsystems saját fejlesztőit állította rá a portolásra. Az eredmény azonban a reakciók tanúsága szerint legfeljebb bizakodásra adhat okot, de még messze nem kielégítő. A platformon így továbbra sincsen jól használható és ingyenes irodai pakk – amint Stevejobs írja: „Ez van, ez a mi keresztünk.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények