Opteronra vált a Google?

A jelek szerint az sem tartja vissza a Google-t az AMD felé fordulástól, hogy Paul Otellini, az Intel CEO-ja 2004 áprilisa óta a keresőcég igazgatótanácsának tagja. A Morgan Stanley elemzője, Mark Edelstone legalábbis biztosra veszi, hogy a Google szervervásárlásai a közeli jövőben AMD Opteronnal szerelt gépek lesznek.

Az Opteronok jelentős előnye a rivális chipgyártó Xeon processzoraival szemben a wattonkénti teljesítmény terén számos összehasonlító tesztben nyert bizonyítást az elmúlt időszakban. Edelstone szerint ez az energiafogyasztási különbség lehet a mostani döntés legfőbb mozgatója, ugyanis a több mint 200 ezer szervert üzemeltető keresőóriásnál az energiafelhasználás elsődleges fontosságú szemponttá lépett elő.

Ha megvalósul a váltás, az jelentős lendületet adhat a szerverpiacon az Opteronok megjelenése óta tapasztalható átrendeződésnek. A csúcstechnológiát csúcs-áron vásároló ügyfelek számára már hónapok óta az AMD chipje az első számú alternatíva, és a Google belépésével több mint jelzésértékűen bővülne a támogatók köre. Szakértők szerint a lépés még a híresen és – eddig úgy tűnik – ingathatatlanul Intel-párti Dellnek is megadhatja a végső lökést. A Dell még sohasem épített AMD processzort konfigurációiba, de eddigi makacsságának feladásáról időről időre felröppennek a hírek – legutóbb januárban, ezúttal már "határozott lehetőségként", egyenesen Michael Dell szájából. A világ legnagyobb PC-gyártójának megnyerése évi 500 millió dollárral hizlalhatná az AMD árbevételét – kalkulálnak szakértők.

Az elemzők máris találgatják, ki lehet a Google partnere az Opteronok beszerzésében, és ezekben a találgatásokban jelen állás szerint a Sun Microsystems a legnagyobb esélyes. E tipp mellé könnyedén találunk érveket: Eric Schmidt Google-vezér korábban a Sun felsővezetője volt, ráadásul a két it-óriás tavaly októberben fűzte szorosra az együttműködés szálait, amikor bejelentették, hogy Google Toolbar része lesz a Javának, és az OpenOffice-projekten is közösen dolgoznak a jövőben.

Azóta történt

  • Figyelmeztetett az Intel

    Az AMD és az árak csökkenése a felelős a vártnál alacsonyabb forgalomért.

  • Noteszben hódítana az AMD

    A chipgyártó idén a notebookpiac 15 százalékának megszerzésére pályázik, amire az új Turion processzorokkal van is esélye.

Előzmények

  • Gyengélkedik az Intel

    Az elemzőket meglepték a várakozásokat alulmúló év végi számok. A negyedév győztese az AMD volt.

  • Pálfordulás a Dellnél?

    Ezúttal is egy elemzőtől származik az értesülés: a vezető PC-gyártó fél éven belül feladja exkluzív Intel-pártiságát, és nyit az AMD felé.