Oroszországban betiltották a Facebookot és az Instagramot

Lassan, fokozatosan, de kénytelenek elzárkózni a nemzetközi internettől – bár ennek sikere kétséges.

A RIA Novosztyi hírügynökség a tárgyalóteremből jelentette ma délután, hogy egy moszkvai bíróság azonnali hatállyal betiltotta a Meta által üzemeltetett Facebook, valamint az Instagram közösségi oldal oroszországi működését.

Az ukrajnai háború következtében már eddig is életbe léptek különféle internetes korlátozások Oroszországban, és ezek egyenes folytatása a mostani döntés. A keresetet a bíróságon az orosz Legfelsőbb Ügyészség nyújtotta be, aki azt kérték, hogy szélsőségesnek minősítsék a fent említett oldalakat, akiktől az orosz állampolgárokat meg kell védeni.

A keresetet benyújtók azzal érveltek, hogy ezek az oldalak hamis információkat terjesztenek az orosz csapatok hadműveleteiről – ezek egyébként a hivatalos kommunikáció szerint nem háborús tevékenységek, hanem „különleges műveletek”. Az ügyészség kifogásolta azt, hogy a közel ötezer figyelmeztetés ellenére az amerikai vállalat nem távolította el a „fake newst”, emellett helyet adott az engedély nélküli összejövetelek propagálására. A helyzetet súlyosbította a Facebook azon kétséges döntése is, hogy nyíltan felvállalták, hogy az orosz csapatok elleni tényleges agresszióra – vagyis fegyveres módon történő ellenállásra – történő felhívásokat ideiglenesen engedélyezték. Ez az orosz ügyészség szerint nyíltan szembemegy a közösségi oldal saját működési szabályaival.

A döntést árnyalja, hogy a szintén a Meta tulajdonában lévő WhatsAppot nem érinti, emellett hangsúlyozzák, hogy amennyiben egy orosz állampolgár valamilyen módon mégis igénybe veszi a Facebookot vagy az Instagramot, őt személy szerint nem éri szankció.

További finomításként veendő figyelembe, hogy az orosz csapatok elleni facebookos megszólalások engedélyezése a Facebook alelnöke szerint csakis és kizárólag Ukrajnára vonatkozik, itt nem tiltják le átmenetileg az ilyen felhívásokat.

Azóta történt

Előzmények