A megtámadott orosz légi felügyelet papír alapra állt át

A hatóság az után hozta meg a döntését, hogy óriási mennyiségű adatot vesztettek egy kibertámadás során. Jelenleg a honlapjuk is elérhetetlen.

Korábban tapasztalható jelenségekre, illetve forrásokra hivatkozva többek között a cybernews.com is arról számolt be, hogy a civil légi közlekedésért felelős Roszaviacija vezetője közölte, hogy üzemzavar miatt papír alapú működésre térnek át. Hétfő óta a központi webhely, a favt.ru is offline állapotban van.

Habár a korábbi közleményben a hatóság vezetője, Alekszandr Nyeragyko úgy fogalmazott, hogy az internetkapcsolat átmeneti hiánya és a dokumentumkezelő rendszer meghibásodása miatt döntöttek így, több forrás is úgy tudja, hogy egy szombati kibertámadás a valódi ok, mely térdre kényszerítette a Roszaviacija teljes rendszerét, és egyesek szerint a támadók kb. 65 terabájtnyi adatot – dokumentumokat, leveleket, egyéb fájlokat – töröltek a szerverekről. Egy orosz Telegram-csatorna, az Aviatorshina úgy értesült, hogy mintegy másfél évnyi levelezés véglegesen eltűnt, mivel a hatóságnak nincs róluk biztonsági másolata.

A források szerint az ügyészség és a titkosszolgálat, az FSZB a felügyelettel közösen folytatják a vizsgálatokat. A Kommerszant gazdasági lap két forrásból is úgy értesült, hogy a Roszaviacija feltehetően már visszanyerte az ellenőrzést a levelezési rendszer fölött, és arra számítanak, hogy a törölt adatok többségét vissza is tudják állítani.

A Roszaviacija egyébként egy nappal e híradás előtt került a hírekbe, ugyanis úgy tudni, hogy kiemelten nagyszabású korrupciós ügyek gyanúja miatt kormányzati vizsgálatot indítottak a hatóság vezetői ellen.

Azóta történt

Előzmények