Az Országgyűlés elfogadta a távközlési adót

Az Országgyűlés néhány perccel ezelőtt az MSZP által kért név szerinti szavazás során nagy többséggel megszavazta az új távközlési adót. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által benyújtott törvényjavaslatot a képviselők eredeti formájában, módosítás nélkül fogadták el. A törvény július 1-jén lép hatályba, de a szolgáltatók az első adófizetésre szeptember 20-ig haladékot kapnak. Az új adónemből a kormány éves szinten 44-45 milliárd forintos költségvetési bevételt vár, az idén ennek nagyjából a felét.

A mobilszolgáltatók által hevesen támadott tervezetet a nemzetgazdasági tárca a múlt pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. A törvényjavaslathoz összesen 16 módosító indítványt adtak be, egyet az LMP, 15-öt a Jobbik egyik képviselője. Az LMP azzal egészítette volna ki a törvény szövegét, hogy az a következő országgyűlési választásokat követően azonnal és automatikusan hatályát veszti, a jobbikos Volner János pedig az egyes indítványokban az adó eltérő mértékű csökkentésére tett javaslatot, többek között 0 forintos percenkénti adóra is. Hétfőn a módosítók egyike sem ment át a három illetékes parlamenti bizottság szűrőjén, és ma az Országgyűlés sem fogadta el azt a négyet, amelyről a beterjesztők ennek ellenére szavazást kértek.

A törvény így a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által korábban ismertetett részletekkel lép hatályba, és egy olyan percalapú adónemet vezet be, melynek alanyai nem a fogyasztók – ahogy a Széll Kálmán Terv 2.0-ban szerepelt –, hanem a vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatást kínáló távközlési vállalatok. Ennek ellenére az eredetileg a lakosság kedvéért kitalált néhány kedvezményt is benne maradt a törvényben. (Erről az anomáliáról szól Távközlési adó: egyeztetési hiba című cikkünk.). Így magánszemélyek hívásainál az első tíz perc havonta adómentes, az a fölötti beszélgetések után kell megfizetni a percenként 2 forintos sarcot, havonta maximum 700 forintot. A céges számok esetében pedig a közteher felső plafonja havi 2500 forint. A szolgáltatóknak szintén nem kell fizetni adót a teszthívások, a segélyhívások, valamint az adománygyűjtő hívások és sms-ek után.

Bár a kormány 2013. január 1-jével kivezeti a 2010 végén váratlanul és visszamenőleges hatállyal kivetett távközlési különadót, addig az idén a szektort sújtó két adónem párhuzamosan fut majd. A Telenor Magyarország ma világossá tette: a két különadót már nem fogják tudni lenyelni, ezért legalább az év végéig áremeléssel hárítják át az újabbat az ügyfeleikre. A cég jelezte: ha a gazdasági környezet nem változik, jövőre, amikor megszűnik a válságadó, a tarifákat visszaállítják a mostani szintre. A Telenor szerint sokkal nagyobb kárt okozna a gazdaságnak, ha leépítéssel vagy a fejlesztések leállításával reagálna az új adóra – tették hozzá.

Várható, hogy a két másik már működő mobilszolgáltató is áremeléssel reagál majd az új adó bevezetésére. A vezetékes telefonszolgáltatókat a teher a jelentősen kisebb előfizetői tábor és az egyszerűbb tarifarendszer miatt kevésbé érinti, e cégek nem is tiltakoztak a tervezet ellen. Így egyelőre azt sem tudni, hogy ők tervezik-e valamilyen módon áthárítani a sarcot az ügyfeleikre.

Azóta történt

Előzmények