Idén kevesebb telefonadót fizetnek a szolgáltatók

Bő két héttel az új távközlési adóról szóló törvény elfogadását követően az Országgyűlés máris módosította a jogszabályt. A mai zárószavazáson a kormánypártok támogatásával elfogadták azt a Gazdasági és informatikai bizottság által benyújtott módosító indítványt, amely kizárólag az idei évre vonatkozóan csökkenti a telefonszolgáltatók által az előfizetőik után havonta fizetendő maximális terhet. A telefonadó változatlanul megkezdett hívásonként 2 forint, de a havi adóplafont magánszemélyek után 400, céges ügyfeleknél 1400 forintra csökkentették. Az eredeti törvényszöveg 700, illetve 2500 forintos maximumot írt elő, ezeket azonban végül csak a jövő évtől, az ágazatot terhelő különadó megszűnése után alkalmazzák majd.

A módosítást beterjesztő gazdasági bizottság a változtatást a távközlési szolgáltatók javaslatainak figyelembevételével indokolta. Amint az MTI emlékeztet rá: a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone korábban csakugyan azt kezdeményezte, hogy a magánszemélyek előfizetését hétszáz helyett havonta legfeljebb négyszáz forint telefonadó terhelje, a vállalati előfizetőkét pedig maximum ezernégyszáz; érvelésük szerint a tervezett adóbevétel így is biztosítható. Álláspontjuk ugyanakkor változatlanul az, hogy az új adó nem szolgálja az ország érdekeit, és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra.

Újdonság a törvényben az adómaximum idei évre vonatkozó csökkentése mellett az is, hogy a bevallás és az adófizetés időpontja a hívás, üzenetküldés utáni hónapról az azt követőre módosul azért, hogy a szolgáltatók adófizetési kötelezettségüket a befolyt díjakból teljesíthessék. Továbbá a módosítás kiterjesztette az adómentességet a távközlési vállalatok által a hálózatuk ellenőrzésére használt teszt sms-ekre is. Magánszemélyeknél havonta az első tízpercnyi beszélgetés változatlanul adómentes lesz, és a szolgáltatóknak nem kell fizetni adót a teszthívások, a segélyhívások, valamint az adománygyűjtő hívások és sms-ek után.

A Magyar Telekom röviddel a módosítás elfogadását követően bejelentette: a társaság a 2012. július–decemberi időszak után megközelítőleg 8 milliárd forint távközlési adót fizet majd be a költségvetésbe, kevesebbet a korábbi szabályok szerint kalkulált 10 milliárd forintos összegnél, miközben 2013-tól kezdődően a fizetendő távközlési adó összege évi 20 milliárd forint körül alakul a cég előzetes becslései és a jelenlegi törvényszöveg alapján. A vállalat egyelőre azt nem közölte, hogy át kívánja-e hárítani az új terhet az ügyfeleire.

Az ügyfelekkel fizettetik meg

A két rivális mobilszolgáltató már világossá tette: az új adót nem tudják lenyelni. Az e kérdésben elsőként megnyilatkozó Telenor azt közölte, hogy az idén, amíg a szektort két adó is sújtja, emelni fogják a díjaikat. A cég ugyanakkor arra tett ígéretet, hogy a távközlési válságadó 2013. január 1-ji kivezetését követően az árait a régi szintre állítja vissza.

A Vodafone a múlt héten közölte, hogy az új adó bevezetése miatt mind a lakossági, mind az üzleti tarifáit módosítani kényszerül. A cég július 1-jétől az előfizetéses ügyfeleknél a havi díjat emeli meg fix, de az adó maximumát el nem érő összeggel, míg feltöltő kártyás ügyfelek esetében a perc- és sms-díjakat növeli, szintén az adónál kisebb mértékben. A lakossági előfizetői tarifáknál sávos lesz a havidíj-változás: arányosan a díjcsomagokban foglalt percek mennyiségét veszik alapul, vagyis a percek mennyiségétől függően emelkedik a díj. A kisvállalati ügyfelek esetében SIM-kártyánként fix kiegészítő havi előfizetési díjat vezet be a szolgáltató. Az egymás közötti ingyenes beszélgetéseket nem terheli majd plusz teher – ígérték.

A Vodafone számításai szerint az új adó éves szinten 8-10 milliárd forintos terhet jelent a cég számára. A szolgáltató a Telenorral ellentétben nemcsak az idei évre tervezi a díjemelést, hanem a magasabb tarifákat mindaddig fenntartja, amíg a távközlési adót fizetni kell.

Azóta történt

Előzmények