Telefonadó: kiakadtak a mobilszolgáltatók

Ma a három már működő magyarországi mobilszolgáltató közös közleményben szólította fel a kormányt a távközlési forgalmi adó visszavonására. A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország nyilatkozatában az szerepel, hogy a cégek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a nemzetgazdasági tárca a korábban ismertetett tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslatot. „Míg az előzetes iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat a szolgáltatókkal és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt, a törvényjavaslatban ezzel szemben már a szolgáltatókra kivetett, a szolgáltatás nyújtását terhelő adóról van szó” – írják.

„A három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást és értetlenül áll az újabb különadó előtt. Az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja. Az újabb különadó vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon” – áll a közleményben.

A cégek hangsúlyozzák: bár megértik, hogy a költségvetés nehéz helyzetben van, indokolhatatlannak tartják a távközlési ágazat további terhelését, hiszen e szolgáltatásokat már eddig is az uniós átlagnál jóval nagyobb terhek sújtják, többek között magas frekvencia- és koncessziós díj, 27 százalékos áfa, különadó és most az újabb, percalapú adó. A három operátor ezért arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet, „és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot.”

Minden perc számít

A kormány a múlt szerdai kormányülést követően már pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek a távközlési adóról szóló tervezetet. Ez a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által korábban ismertetett elképzeléseknek megfelelően egy olyan percalapú adónem bevezetésére tesz javaslatot, melynek alanyai nem a fogyasztók, hanem a távközlési szolgáltatók, azaz a mobilcégek mellett, a vezetékes telefonszolgáltatók is. A tervezet szerint magánszemélyeknek az első tíz perc havonta ingyenes lesz, az a fölötti beszélgetések után kell megfizetni a percenként 2 forintos sarcot, havonta maximum 700 forintot. A cégek esetében a közteher felső plafonja havi 2500 forint lesz. Mivel azonban a szolgáltatók az adó alanyai, ez a limit valószínűleg csupán a fogyasztóknak kiszámlázható maximumot jelöli, a sarcot az operátoroknak az összes lebeszélt perc után meg kell majd fizetni.

A javaslat szerint az adó június 1-jén lép hatályba, de a szolgáltatók az első adófizetésre szeptember 20-ig haladékot kapnak. Az új adónemből a kormány az idén mintegy 30, jövőre 50-60 milliárd forintos költségvetési bevételt vár.

Noha Matolcsy György a múlt héten azt ígérte: a részleteket illetően folytatják az egyeztetést az érintett piaci szereplőkkel, az Országgyűlés napirendje szerint az új távközlési adó általános vitája már ma este megkezdődhet. Az esetleges módosító indítványok vitája kedden kerül terítékre, és ha nem lesz változtatás, akár már pénteken sor kerülhet a zárószavazásra – írja az MTI.

A mobiloknak nagyon fáj

A távközlési adó által a nagy előfizetői számok miatt leginkább érintett mobilszolgáltatók korábban világossá tették: júliusig képtelenség elvégezni az adó bevezetéséhez szükséges informatikai fejlesztéseket, a számlázórendszer átalakítását. A munkához azt követően tudnak hozzáfogni, hogy megismerik a részleteket, és leghamarabb őszre készülhetnek el. Az adó kapcsán elkerülhetetlen fejlesztés várható költsége operátoronként meghaladhatja a 100 millió forintot, és más, tervezett projektektől von elő erőforrásokat – figyelmeztettek.

A cégek az egyeztetések során egy jóval egyszerűbben implementálható, előfizetésalapú adóra tettek javaslatot. Ezzel az előfizetési díjra rakodó, havi nagyjából 2-300 forintos extra költséggel teljesíthető lett volna a tárca 50-60 milliárd forintos éves bevételi célkitűzése.

A mobilszolgáltatók azt is fájlalják, hogy bár a kormány 2013. január 1-jével kivezeti a 2010 végén váratlanul és visszamenőleges hatállyal kivetett távközlési különadót, addig az idén a szektort sújtó két adónem párhuzamosan fut majd. Ráadásul a távközlési forgalmi adó a megszüntetendő krízisadó puszta átnevezésének is tekinthető, hiszen a nemzetgazdasági tárca nagyjából ugyanakkora költségvetési bevételt vár mindkettőtől.

A jóval egyszerűbb tarifakínálattal és kevesebb ügyféllel rendelkező vezetékes szolgáltatókat az új adó kevésbé érinti érzékenyen. Az Invitel a múlt héten közleményben jelezte: a felmerült lehetőségek közül a kormány által javasolt változatot látja a legelfogadhatóbbnak. A szociálisan rászoruló családok vagy egyedülálló idősebb emberek sok esetben kizárólag a saját elérhetőségük érdekében fizetnek elő telefonszolgáltatásra. Erre tekintettel a percalapú adóztatás a leginkább elfogadható, mivel az arányos közteherviselés elvét követi, ellenkező esetben ez a rászoruló ügyfélkör még a vezetékes előfizetését is felmondani kényszerülne, és így végleg elérhetőség nélkül maradhatna – írta a cég a közleményében.

Azóta történt

Előzmények